Alapszintű vállalkozási ismeretek a vállalkozások létrehozásával és hitelfinanszírozásával összefüggésében

Horváth Benita (2017) Alapszintű vállalkozási ismeretek a vállalkozások létrehozásával és hitelfinanszírozásával összefüggésében. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of horváth_benita_2017jún_titkos.pdf] PDF
horváth_benita_2017jún_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2100.

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témaválasztásának egyik indoka, hogy mélyebb betekintést nyerjek a vállalkozási ismeretekbe, ugyanis tanulmányaim befejezése után el tudnám magam képzelni, mint vállalkozó. Jelen dolgozat célja, hogy naprakész ismereteket nyújtson a vállalkozásokat érintő alapvető pénzügyi döntésekről, problémákról. Dolgozatomban bemutatom az egyes vállalkozás típusokat, részletesen foglalkozom az egyéni vállalkozás létrehozásával, ismertetem, hogy ki lehet, illetve ki nem lehet egyéni vállalkozó, továbbá egy ábrával szemléltetem az egyéni vállalkozók tevékenységi körének ágazati megoszlását, végül az egyéni vállalkozás megszűnésének módjait mutatom be. Továbbá bemutatom a társas vállalkozási formákat: a közkereseti társaságot, a betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot, illetve a részvénytársaságot ezen belül pedig a zárt és nyílt részvénytársaságot különböztetem meg. Ezen belül alapításukat, cégbejegyzésüket, gazdálkodási tevékenységüket, sajátosságaikat, szervezeti felépítésüket, illetve megszűnésüket szemléltetem. Az egyes társasági formák vizsgálódására a KSH adatait használtam fel, és diagrammal szemléltettem, hogy ezen gazdasági társaságok növekedése, vagy éppen csökkenése hogyan alakult az elmúlt néhány évben. Dolgozatom második felében a vállalkozások hitelfinanszírozásával foglalkozom. Először is egy táblázatban csoportosítom a hiteleket futamidő, fedezeti kör, vállalkozási tevékenység, és kártyatípus szerint, illetve példákat is említek a Bank termékei közül az egyes csoportokra. A továbbiakban a hiteltípusok, és a vállalkozási formák összefüggéseit vizsgálom. Bemutatom az OTP Bank NYRT legnépszerűbb hiteltermékeit, Az OTP Lendületplusz Folyószámlahitelt, illetve a Birtokfejlesztési hitelt. Ezen hiteltermékekkel kapcsolatban szemléltetem a termékek előnyeit, illetve hogy kik igényelhetik, majd a termékek kondícióit is megemlítem. Szakdolgozatomat egy esetpéldával zárom. A példámban szereplő cég építőiparban tevékenykedik. Mivel az építő iparban is megfigyelhető a fizetési morál romlása, ezért a kft. vezetője úgy döntött, hitelkeretet igényel az OTP Banknál. Példámban rá térek arra, mely dokumentumokat köteles benyújtani az ügyfél, illetve szemléltetem, hogyan zajlik a hitelkérelem benyújtása.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közgazdasági és Módszertani Intézeti Osztály

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Antal Anita
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai docens

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: egyéni vállalkozás - egyéni vállalkozó, társas vállalkozás, vállalkozásfinanszírozás, hitelfinanszírozás, hiteltípusok - hitelkonstrukciók, bankhitel, vállalkozói hitel, OTP Bank
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2017. Jún. 12. 11:01
Utolsó módosítás: 2017. Jún. 12. 11:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet