Mobility programmes and training courses under ERASMUS+ Impacts of SALTO-Youth trainings on common EU goals

Farkas Veronika (2017) Mobility programmes and training courses under ERASMUS+ Impacts of SALTO-Youth trainings on common EU goals. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of BA_Thesis_VERONIKA_FARKAS_EU-ET2020_SALTO_Youth.pdf] PDF
BA_Thesis_VERONIKA_FARKAS_EU-ET2020_SALTO_Youth.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom célja bemutatni, milyen hatással vannak az Erasmus+ keretein belül szervezett mobilitási programok az Unió bizonyos Oktatás és Képzés, Fiatalság és Sport, valamint az EU 2020-as Stratégia célkitűzéseire. Kutatásom különösen a SALTO-Youth – az Erasmus+ nyolc kutatási központból álló hálózatának tevékenységeire, illetve az általa szervezett csereprogramokra fókuszál. A dolgozat első része egy általános képet ad a közös európai célokról, részletes összefoglalót biztosít az EU 2020-as stratégia, valamint az Oktatás és Képzés, Fiatalság és Sport politikákról. Erre épül a dolgozat második része. Munkám második felében a SALTO-Youth hálózat tevékenységeit, célkitűzéseit, eszközeit és szervezeti egységeit részletezem. Célom, egy tiszta képet adni arról, hogyan illeszkedik ez az egység az Erasmus+ programba, milyen módon kapcsolódik a fent említett politikákhoz, illetve az EU 2020-as stratégiához. Legfőbb célom azonban az, hogy fényt derítsek a program résztvevőire gyakorolt hatásaira, különösképpen hogy milyen változásokat indít be, illetve új perspektívákat ad aktív részvétel, mobilitás, szociális inklúzió és egyenlőség kérdéseiben. Kutatásomhoz egy 2017 februárjában megrendezésre került csereprogramot hívok segítségül, melynek címe Intercultural Dialogue through Music – Kultúrák közötti párbeszéd a zenén keresztül. Primer kutatásom során mélyinterjúkat készítettem a program néhány résztvevőjével. Munkámat annak reményében készítettem, hogy rávilágítsam az olvasót a mobilitási programok fontosságára, valamit a SALTO-Youth hálózat szerepére, Uniós célokhoz való hozzájárulására. Erasmus+ program résztvevőként hiszem, hogy ez a csereprogram jelentősen hozzájárul az Unió valamennyi jelen problémájának leküzdéséhez. A mobilitási programok alacsony részvételi aránya, aktív részvétel, szociális inklúzió, valamint egyenlőség mind a program által érintett témák. Ezen felül a SALTO-Youth további új ötletekkel, fogalmakkal, non-formális oktatási módszerekkel járul hozzá a résztvevők perspektívájának tágításához, illetve nemzetközi kapcsolatok kiépítéséhez. Témaválasztásom során a nemzetközi, szociális és oktatási faktorok mellett személyes tapasztalatok is nagyban közrejátszottak. Korábbi, és még jelenleg is érdekelt Erasmus+ program résztvevőként ez a téma igen közel áll hozzám. Továbbá lehetőségem volt a 2017 februárjában megrendezett képzésen személyesen is részt venni, tapasztalatokat gyűjteni. Végül pedig mi sem ad annál nyomósabb indokot az Erasmus+ programról írni, mint annak idei 30. évfordulója. Szakdolgozatom forrásai EU-s kiadványokon, az Európai Bizottság publikációin, az Európai Unió Kiadóhivatalának munkáin, valamint az EU hivatalos weboldalának, az Erasmus+ és SALTO-Youth hivatalos weboldalak forrásán alapszik. Továbbá a témához kapcsolódó tudományos cikkeken, folyóiratokon és könyveken.

Magyar cím

Mobilitási programok és képzések az ERASMUS+ program keretein belül A SALTO-Youth képzések közös Európai célokra gyakorolt hatásai

Angol cím

Mobility programmes and training courses under ERASMUS+ Impacts of SALTO-Youth trainings on common EU goals

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Világgazdaság és Nemzetközi Kereskedelem Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi Gazdálkodás (angol nyelven)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Lisányi Endréné dr. Beke Judit
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Erasmus+, Mobilitás, Ifjúságpolitika, Európai Unió, Salto-program, Zene
Felhasználói azonosító szám (ID): Hegedűsné Orbán Éva
Rekord készítés dátuma: 2017. Nov. 29. 09:03
Utolsó módosítás: 2018. Ápr. 03. 14:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet