A Galambos cégcsoport termeléskiszolgáló logisztikai folyamatainak fejlesztése

Vass Ádám (2018) A Galambos cégcsoport termeléskiszolgáló logisztikai folyamatainak fejlesztése. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of vass_ádám_2018jan_publikus.pdf] PDF
vass_ádám_2018jan_publikus.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A Galambos Trans Kft. és Galambos Logistic Kft. által alkotott Galambos cégcsoport-nál töltött szakmai gyakorlatom jelentős részében annak a projektcsapatnak a munkáját segíthettem, melynek feladata a cégcsoport egyik partnervállalatánál végzett termeléskiszolgáló folyamatok fejlesztése volt, így szakdolgozatom témájául is ezt a folyamatfejlesztést választottam. A partnercég és a termeléskiszolgálás folyamataiban is jelen vannak, valamint a fejlesztés során is előtérbe kerültek a napjainkban egyre inkább elterjedőben lévő lean módszerek, ezért a Galambos cégcsoport rövid bemutatása után ennek a filozófiá-nak az elméleti alapjait és néhány fontosabb eszközét ismertetem. A következő lépésben bemutatom a termeléskiszolgálás jelenlegi folyamatrendszerét, majd – a lean elveinek megfelelően – a folyamatokban jelentkező veszteségforrások azonosí-tásával és mérésekkel, mutatószámokkal történő elemzésével vizsgálom meg, hogy a tevékenységek mely elemei szorulnak fejlesztésre. Ezt követően kerülhetnek ki-dolgozásra a folyamatoptimalizációs javaslatok. A fejlesztés fókuszában a partnercég üzemében végzett anyagmozgatási folyamatok optimalizálása állt, így a szakdolgozatomban is ez a terület kapja a legnagyobb hangsúlyt. Az alap- és csomagolóanyag-kiszolgálási tevékenységek optimalizálását az üzemen belüli milk run folyamat bevezetésére alapoztuk. Elsőként vázolom a kör-járatos koncepció lényegét, majd ismertetem azokat a lépéseket, melyek segítségével megbizonyosodtunk a tervezett szisztéma gyakorlatban történő megvalósíthatóságáról. Ezt követően bemutatom a járatok üzemen belüli útvonalának és menetrendjé-nek tervezési folyamatát, az ehhez kapcsolódó számításokat, végigmegyek a milk run folyamat működtetésére szolgáló anyagmozgató eszközök kiválasztásának pro-cedúráján, majd különböző kalkulációk segítségével megvizsgálom, hogy milyen eredmények várhatók a tervezett körjáratos rendszer bevezetésétől. További, a ter-meléskiszolgálás hatékonyságának növelését célzó javaslatokat is teszek, melyek a partnercég vállalatirányítási rendszerének üzemi raktárra történő kiterjesztésére és az ebben a raktárban működő tárolási rendszer optimalizálására épülnek. Szakdolgozatom zárásaként a számszerű eredmények értékelésével és a vizsgált veszteségforrások kezelését célzó intézkedések, javaslatok áttekintésével összeg-zem, hogy a folyamatfejlesztés keretében kidolgozott optimalizációs megoldások gyakorlatba történő átültetésével milyen javulást érhet el termeléslogisztikai szolgál-tatása terén a Galambos cégcsoport.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Menedzsment és Gazdaságinformatikai Intézeti Osztály

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatika

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fehér Norbert
NEM RÉSZLETEZETT
gazdasági tanár

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: logisztika, termelési tevékenység, folyamatszervezés, anyagáramlás, szállítmányozás - szállítási tevékenység, lean rendszer - lean szervezet, kanban
Felhasználói azonosító szám (ID): Góczán Judit
Rekord készítés dátuma: 2017. Dec. 21. 15:21
Utolsó módosítás: 2017. Dec. 21. 15:21

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet