A számviteli törvényváltozásokról, fókuszban a 2016-tól érvényes változások

Haszilló Gergely (2018) A számviteli törvényváltozásokról, fókuszban a 2016-tól érvényes változások. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of haszilló gergely_2018jan.pdf] PDF
haszilló gergely_2018jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Egyetemi tanulmányaimat befejezőleg az utolsó félévem keretében a féléves szakmai gyakorlatomat a WHC Accounting Kft. könyvelő cégnél tölthettem, ahol a könyvelési munkák gyakorlatbeli tudása megszerzése mellett elkészítettem a szakdolgozatomat is. Szakdolgozatom témájául a számviteli törvényi változásokat választottam, pontosabban a 2016-os évtől érvényes változásokat. A szakdolgozatom nem is lehetne aktuálisabb, hiszen ezen változást tartalmazó beszámolókat a 2017-es évben lehet csak először megfigyelni. A 2015-ös évről 2016-ban beadott beszámolókban szereplő adatok a változás előtti feltételek mellett tartalmazzák a vállalkozás mérlegét és eredménykimutatását, és a 2017-es évben beadott beszámolók előző év oszlopában ugyanezen év adatai megtalálhatóak, de ekkor már az új szabályok szerint. Ezeket a változásokat több, pontosabban három vállalkozáson keresztül be is mutattam. Szakdolgozatom elején írtam a számvitel kialakulásáról, kezdetleges formájáról a világban. Következő nagyobb egységem a nemzetközi számvitelről szól, ahol leírtam, hogy az miként hat a magyar számviteli törvényre, illetve, hogy minek a hatására történt a 2016-os számviteli törvény változása. Diplomamunkám egyik legnagyobb fejezetét jelentő része a rendkívüli tételek megszűnéséről szól, ahol néhány jelentősebb esemény könyvelésében bekövetkezett változásokról írok. Részleteztem többek között a tartozásátvállalást, elengedett kötelezettséget, térítés nélküli átadásával és átvételével kapcsolatos eseményének könyvelésében bekövetkező különbségeket, bemutatva, hogy azok mi alapján kerültek az egyéb bevételek és egyéb ráfordítások vagy éppen a pénzügyi bevételek és a pénzügyi ráfordítások közé. Dolgozatom következő fejezete tartalmazza a legtöbb gyakorlatra vonatkozó értekezésemet. A számviteli törvényben szereplő változások bemutatására úgy véltem, hogy nem elég egyetlen cég, hiszen nehéz lett volna olyan vállalkozást találni, akinek a beszámolójában minden változás megfigyelhető, ennek okáért döntöttem három vállalkozás választása mellett. Ebben a fejezetben mutatom be a beszámolók mérlegében és eredménykimutatásában is megfigyelhető változásokat. Említett változásokat elemeztem is, hogy hogyan hathatnak a vállalkozás megítélésében. Munkásságom végén kitérek néhány jelentősebb változásra, amelyek csak a 2017-es évtől bírnak jelentőséggel. Mivel a számviteli törvény mindig változik, és mindig a legfrissebb szabályokat kell tudni, így én is szerettem volna ezt a gondolatot követni, ezért döntöttem úgy, hogy ezen rész mellett nem mehetek el említés nélkül. Szakdolgozatom megírása jó érzéssel töltött el, hiszen ezen munkával igazolhatom az egyetemi éveim alatt megszerzett tudásom és készségeim, melyeket idáig szerezhettem.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Simonné Romsics Erika
NEM RÉSZLETEZETT
Számvitel mestertanár

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: számviteli törvény, változáselemzés, számvitel - könyvvitel, számviteli mérleg, eredménykimutatás, West Hungary Consulting Kft. (Zalaegerszeg)
Felhasználói azonosító szám (ID): Góczán Judit
Rekord készítés dátuma: 2017. Dec. 22. 09:44
Utolsó módosítás: 2017. Dec. 22. 09:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet