Okoskarkötő alkatrészek gyártási projektjének kihívásai az AQ Anton Kft.-ben

Szabó Márton Ármin (2018) Okoskarkötő alkatrészek gyártási projektjének kihívásai az AQ Anton Kft.-ben. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of szabó_márton_ármin_2018jan_titkos.pdf] PDF
szabó_márton_ármin_2018jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2100.

Download (5MB)
[thumbnail of szmá_zarodolgozat_biralat_kulso_konzulens.pdf] PDF
szmá_zarodolgozat_biralat_kulso_konzulens.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) until 2100.

Download (666kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatomban egy magánvállalkozásból nemzetközi leányvállalattá fejlődött zalaegerszegi iparvállalat, az AQ Anton termelési kapacitásához viszonyítva egy csekély mértékű, de újszerű, egyedi szerszámfejlesztést és sok technológiai kísérletezést, emiatt pedig buktatókat, zsákutcákat is tartalmazó, „járatlan termelési úton” haladó innovatív projekt kihívásait mutattam be. Bevezetésként röviden vázoltam az AQ Anton tevékenységét és piaci helyzetét, valamint az okoskarkötőt, mint divatpiaci high-tech terméket, ennek marketingjét és a kapcsolódó fogyasztói elvárásokat, mivel fontosnak tartom, hogy a dolgozat olvasója rálátást kapjon ezekre, mielőtt a fém és műanyag alkatrészek gyártására irányuló projektet részletesebben bemutatom. A dolgozat fő részében ismertetem magát a gyártási projektet és a benne rejlő kihívásokat, a főbb projekttényzőket állítva fókuszba: a rendelkezésére álló erőforrásokat és azok hasznosulását az előkészítéstől a tervezésen, a humán erőforrás jellemzőin, továbbá az időkezelés és a költségek kérdésein át a termelési tevékenységig, kitérve a ma már nélkülözhetetlen informatikai támogatottságra is. Kiemelkedően fontos volt a költségek vizsgálata, mivel ez mutatja meg, hogy mennyire tekinthető gazdasági szempontból sikeresnek a karkötő alkatrészek gyártása. A projekt egyes aspektusainak bemutatása és elemző áttekintése után összefoglaltam az eredményes megvalósítás jelentősebb kihívásait és ezeket, mint a projekt nyereségességét kockáztató okokat Ishikawa-diagramon is bemutattam, három hatásszinten (alacsony, közepes, magas) rangsorolva. Végül három főbb javaslatot fogalmaztam meg, melyek segíthetik valamelyest a projekt sikeres megvalósítását. Dolgozatom szakmai eredményének lényegében ezeket a javaslatokat tekintem.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Menedzsment és Gazdaságinformatikai Intézeti Osztály

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodás és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fehér Norbert
Belső
gazdasági tanár
Papp László
Külső
projektvezető (AQ Anton Kft.)
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: okoskarkötő, alkatrészgyártás, Projekt, termelési folyamat, hatékonyság, projektelemzés, AQ Anton Kft. (Zalaegerszeg), Zalaegerszeg (Zala)
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2018. Jan. 02. 09:30
Utolsó módosítás: 2018. Szep. 17. 14:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet