Szállítói értékelő rendszer elemzése és fejlesztési lehetőségei az AQ Anton Kft.-nél

Jakab Dóra (2018) Szállítói értékelő rendszer elemzése és fejlesztési lehetőségei az AQ Anton Kft.-nél. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of jakab_dóra_2018jan_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
jakab_dóra_2018jan_publikus.pdf

Download (1MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A beszállítók értékelése a vállalatok számára egy fontos tényező. Célja a legjobb és megfelelő beszállítók megtalálása, különböző módszerek segítségével. A beszállítói értékelések folyamatosan változnak, és minden cégnek más módszer válik be. Az értékelő rendszereket minden esetben személyre kell szabni. Minden cég más, mindnél más a fontosabb szempont, tehát ha egy módszer bevált az egyiknél, nem biztos, hogy a másiknál is működőképes lesz. Az AQ Anton Kft.-nél töltött gyakorlatom során megfigyelhettem, hogyan működik a szállítók értékelésének menete, illetve hogy mire mekkora hangsúlyt fektetnek. Tapasztaltam késedelmes szállítást, láttam a minőségi ellenőrzéseket, tehát érzékeltem néhány tényezőt is, melyek alapján a szállítók értékelve vannak. Szakdolgozatomban először a logisztikával és a logisztikai menedzsment 5 folyamatával foglalkozom. Ezután a gyakorlati helyem logisztikáját foglalom össze nagy vonalakban. Írok a cég integrált irányítási rendszeréről. Ezek után a beszállítói menedzsmenttel és a szállítóértékeléssel foglalkozom. Elemzem az értékelések célját, valamint bemutatom a kategorikus eljárást, a súlyozott pontrendszert valamint a költségigény beszállítói értékelő módszert. Az értékeléshez hozzá tartozik a beszállítóval való kapcsolat. A kapcsolat jellegét többféleképpen is meg lehet határozni. Bemutatom a gyakorlati helyemen történő beszállító értékelését napjainkban, valamint korábbról, a cég felvásárlasa előtti időkből. Ezután ismertetek két teljesítménymérési és értékelési rendszert, a Balanced Scorecard-ot és a Teljesítményprizmát. Összefoglalómban kitérek arra, hogy véleményem szerint mivel lehetne javítani az értékelő rendszer hatékonyságán, illetve mely szempontokon lenne célszerű valamilyen változást eszközölni. Sok mindent tanultam és tapasztaltam a gyakorlatom során, láttam a kommunikáció és az értékelések hatását, valamint bepillantást nyerhettem egy vállalat életébe és mindennapjaiba.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Menedzsment és Gazdaságinformatikai Intézeti Osztály

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatika

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Diffellné Németh Marietta
NEM RÉSZLETEZETT
tanársegéd

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Balanced scorecard (= kiegyensúlyozott mutatószámrendszer), teljesítménymérés - teljesítményelemzés - teljesítményértékelés, szállítmányozás - szállítási tevékenység, beszállítás - beszállító, Anton Kft. (Zalegerszeg)
Felhasználói azonosító szám (ID): Góczán Judit
Rekord készítés dátuma: 2017. Dec. 22. 11:41
Utolsó módosítás: 2017. Dec. 22. 11:41
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/14813

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet