A tárgyi eszköz gazdálkodás vizsgálata az Opel Szentgotthárd Kft. példáján keresztül

Szatmári Dalma (2018) A tárgyi eszköz gazdálkodás vizsgálata az Opel Szentgotthárd Kft. példáján keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of szatmári_dalma_2018jan_titkos.pdf] PDF
szatmári_dalma_2018jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2100.

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a tárgyi eszköz gazdálkodás vizsgálata az Opel Szentgotthárd Kft. példáján keresztül. Tudomásom szerint ebben a témakörben még nem született szakdolgozat a cégnél. Úgy vélem ez a téma segíthet az egyetemen szerzett elméleti ismereteim elmélyítésében. Jelentős mértékben befolyásolja a cégek jövedelmezőségét az eszközök kihasználása, hasznosítási módja. Ezért kiemelt fontosságú a számukra a tárgyi eszközökkel való megfelelő gazdálkodás. Az Opel Szentgotthárd Kft. nagy mennyiségű tárgyi eszköz állománnyal rendelkezik. Különböző szempontokat figyelembe véve megvizsgáltam a vállalat tárgyi eszközeit. A szakdolgozat első részében a téma elméleti hátterét alapoztam meg. Majd bemutattam a vállalatot és tevékenységi körét. A dolgozatom második felében ismertettem a cég tárgyi eszköz gazdálkodásának folyamatát. Bemutattam a tárgyi eszközök beszerzésének lépéseit. Majd kitértem az eszközök leltározására, amelyet a vállalatnál háromévente kell tartani. A feleslegessé vált eszközök selejtezésének vagy értékesítésének menetét is részleteztem. A tárgyi eszköz gazdálkodás elemzése során megfigyeltem a társaság eszközeinek összetételét. Az eszközök állagának vizsgálatakor megállapítottam, hogy mivel a vállalatnál az elmúlt időszakban jelentősebb beruházás nem történt, így a használhatósági fok csökkent a különböző eszközcsoportoknál. A tárgyi eszközök hatékonyságának tanulmányozásakor megismertem a vállalat által használt mutatókat. Az illetékes terület munkatársaival egyeztetve betekintést nyertem a cég karbantartási gyakorlatába. Az Opel Szentgotthárd Kft. nagy figyelmet fordít arra, hogy a tárgyi eszközei megfelelően karban legyenek tartva és jól működjenek, hiszen csak így biztosíthatják a vállalat által gyártott termékek kiváló minőségét és a cég jövedelmező működését.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénz és Szémvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csapai Erzsébet Gyopár
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai tanársegéd

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: eszközgazdálkodás, Szentgotthárd (Vas), hatékonyságvizsgálat, karbantartás, Opel Szentgotthárd Kft. (Szentgotthárd)
Felhasználói azonosító szám (ID): Góczán Judit
Rekord készítés dátuma: 2018. Jan. 08. 14:06
Utolsó módosítás: 2018. Jan. 08. 14:06

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet