A fluidum-áramlás elméletére épülő gyakorlati szolgáltatási probléma szimulációja

Arató Ádám (2018) A fluidum-áramlás elméletére épülő gyakorlati szolgáltatási probléma szimulációja. Zalaegerszeg Faculty of Business Administration.

[thumbnail of arató_ádám_2018jan.pdf] PDF
arató_ádám_2018jan.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (2MB)

Abstract

A mai gazdaság, az ipar hatékony működtetésének egyik kulcseleme a termelési, szolgáltatási feladatok hatékony kiszolgálása és ehhez a kiszolgáláshoz kapcsolódó folyamatok gyors, pontos és költséghatékony szervezése, irányítása. Ezeket a feladatokat a logisztika végzi. A logisztika tehát a gazdasági élet minden területén fontos szerepet játszik az egyéni vállalkozóktól a kisvállalkozásokon keresztül a multicégek sikeres és gördülékeny működésében. A logisztika kulcseleme az anyagáramlás. A termeléshez kapcsolódó logisztika a szakirodalom szerint jól definiált és elég pontosan leírt. A szolgáltatási folyamatok azonban sokkal bonyolultabbak. A szolgáltatás logisztikai folyamatai és már maga az áramló anyag is nehezebben fogható meg. Anyagáramlásról nem csak akkor beszélünk, ha materiális anyagok áramlásáról van szó, hanem akkor is, ha az áramló anyag immateriális. Ez általában a szolgáltató gazdasági szereplőkre jellemző, mint például az internet szolgáltatókra ahol maga az áramló „anyag” az adat. A logisztikai folyamatok vizsgálata szolgáltatások esetén nem egyszerű. Nehéz meghatározni azokat a pontokat, melyek a folyamatokat jelentősen befolyásolják, illetve problémás a szűkkeresztmetszetek megkeresése. Emellett egy hatékony rendszert úgy kell felépíteni, hogy a logisztikai célok teljesüljenek. A konkrét vizsgálatok során nagy segítséget jelent a szimuláció. A dolgozatomban ezért részletesen foglalkozom a szimuláció fogalmával és módszereivel. A modellünk matematikai modell, amelyre jól alkalmazható módszereket ismer a szakirodalom. A dolgozat utolsó fejezetében egy mintapéldán keresztül szeretném bemutatni ezt a modellt és a szimuláció alkalmazhatóságát. Teljességre nem törekedhetünk, de a főbb elemek és főleg a modell használhatósága remélhetőleg így is nyilvánvaló lesz.

Institution

Budapest Business School

Kar

Zalaegerszeg Faculty of Business Administration

Department

MENEDZSMENT ÉS GAZDASÁGINFORMATIKAI INTÉZETI OSZTÁLY

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Gazdaságinformatikus

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Dr Gubán Miklós
UNSPECIFIED
Főiskolai tanár

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: logisztika, üzleti szimuláció - üzleti modellezés, anyagáramlás, fluidum-áram rendszer, folyamatmodell, szolgáltatás
Depositing User: Góczán Judit
Date Deposited: 2018. Jan. 08. 14:11
Last Modified: 2018. Jan. 08. 14:11

Actions (login required)

View Item View Item