Leltározási tevékenység vizsgálata A Co-op Vasvár Kft-ben kapcsolata a beszámoló összehasonlításával

Hajba Máté (2018) Leltározási tevékenység vizsgálata A Co-op Vasvár Kft-ben kapcsolata a beszámoló összehasonlításával. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of hajba_máté_2018jan.pdf]
Előnézet
PDF
hajba_máté_2018jan.pdf

Download (1MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témájául a szakmai gyakorlatom során foglalkoztató vállalat, a Co-op Vasvár Kft. leltározási tevékenységének vizsgálatát választottam és céljává tűztem ki, hogy átfogóan, leíró jelleggel ismereteket közöljön a leltározási tevékenységről. Dolgozatomban bemutatásra került a foglalkoztató vállalat, a Co-op Vasvár Kft. A vállalkozás több szempontból is fontos a vasvári kistérség számára, hiszen kiskereskedelmi egységei sok településen kizárólagos élelmiszerboltként vannak jelen, valamit munkaadóként is jelentős szerepet tölt be. A vállalat központi irodájának tevékenységét is ismertetem. Dolgozatom logikus felépítése érdekében a bevezető rész után a leltározási tevékenységet elméleti szempontok szerint mutattam be. A bevezetőben megfogalmazottaktól eltérően mélyebben érintettem a leltározás és a készletnyilvántartás módszertanát, amiből több érdekességet mutattam be a nemzetközi online szakirodalom alapján. Bemutatásra került a periodikus leltározási módszer és a ciklikus számolás módszere is. Mielőtt a leltározás gyakorlati képének bemutatására téretem volna, röviden, célratörően ismertettem a leltározás szerepét a gyakorlatban, illetve a konkretizálásra kerültek a bizonyos leltárak konkrét céljai. Ezután dolgozatomban ismertettem a konkrét fizikai leltározás gyakorlatban mutatott képét, először az általános képből kiindulva, majd pedig a vállalatban folytatott munkám során gyűjtött ismeretekre alapozva külön fejezetben írtam le, hogyan is zajlik valójában a leltározási tevékenység a vállalat életében, milyen lépések építik fel a folyamatot egészen a leltár elrendelésétől, annak konkrét eredményéig. Miután elméletben és gyakorlatban is megismerhettük a leltározási tevékenységet, összevetésre került a folyamat eredménye a pénzügyi számvitel legfontosabb kimutatásával, az éves beszámolóval. A leltár, mint kimutatás ugyan is az éves beszámoló legfontosabb eleme, a mérlegbeszámoló alátámasztásának egyik legfontosabb eszköze. Végezetül a dolgozat részeként is önálló áttekintést készítettem, értékeltem munkám eredményét a bevezetőben megfogalmazott célkitűzések függvényében. Visszatekintve munkámat több szempontból is sikeresnek tekintem, hiszen általa hasznos ismeretekkel gyarapodott tudásom, valamint a nemzetközi és hazai szakirodalom segítségével érdekes leíró munka került elkészítésre.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csapai Erzsébet Gyopár
NEM RÉSZLETEZETT
Fősikolai tanársegéd

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: leltár - leltározás, periodikus leltár, beszámoló, kiskereskedelem, számvitel, Co-op Vasvár Kft. (Vasvár), Vasvár (Vas)
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2018. Jan. 10. 15:19
Utolsó módosítás: 2018. Jan. 10. 15:19
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/14834

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet