Szénhidrátcsökkentett termékek vizsgálata és helyzete a Lipóti Pékség termékein keresztül

Soproni Zsuzsanna (2018) Szénhidrátcsökkentett termékek vizsgálata és helyzete a Lipóti Pékség termékein keresztül. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[img] PDF
szénhidrácsökkentett termékek vizsgálata és helyzete a Lipóti Pékség termékein keresztül_sopronizsuzsanna_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat általános bevezetőjét követően szakirodalom segítségével ismertetem a szénhidrátot, mint létszükségletű tápanyagunkat, majd szénhidrát fogyasztás helyzetét vizsgálom Magyarországon. Glikémiás indexre is kitérek egy fejezet erejéig, mivel szorosan kapcsolódik az elfogyasztott szénhidrátokhoz, annak elfogyasztott hatásának egyik mérőszáma. Később a túlzott bevitel esetén létrejövő betegség kimenetelekre és annak megoldásaira térek ki, különös tekintettel a cukorbetegség és az elhízás problémáit elemzem. Általános ismertetések után konkrétan a szénhidrátcsökkentett termékek jogi helyzetét mutatom be az Európai Parlament és a Tanács 609/2013/EU hatályos rendelete alapján. Kitérőt teszek aktuális 2017-es kutatási eredményekre, melyet dr. Mark Cucuzella készített Egyesült Királyságban az alacsony szénhidrát alapú diétát követőkről. Következőkben a választott Lipóti Pékség rövid bemutatása után az általa forgalmazott szén-hidrátcsökkentett termékpalettát ismertetem, miután Primer kutatásaim bemutatása és az eredmények elemzésére kerül sor. (Elsőnek a kérdőíves kutatás eredményeit prezentálom, ahol 4 hipotézist állítottam fel.) H1: A fővárosban élők nagyobb aránya választja a szénhidrátcsökkentett terméket, ha teheti. H2: Aki szabadidejében aktív fizikai tevékenységet folytat, azaz sportol, jobban odafigyel a sütőipari termék választásakor a szénhidráttartalomra és a szénhidrátcsökkentettet választja. H3: A válaszadó lakóhelye és a szénhidrátcsökkentett termékek fogyasztási gyakorisága kö-zött kapcsolat áll fenn. H4: Szénhidrátcsökkentett terméket fogyasztók legalább felének fő motivációja a testsúly-csökkenés.

Magyar cím

Szénhidrátcsökkentett termékek vizsgálata és helyzete a Lipóti Pékség termékein keresztül

Angol cím

ANALYZING AND POSITIONING OF LOW-CARB PRODUCTS REGARDING TO THE LIPÓT BAKERY’S PRODUCTS

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus - Vendéglátás BA

Konzulens(ek)

Konzulens neveKonzulens típusaBeosztás, tudományos fokozat, intézményEmail
Dr. Lenkovics BeatrixNEM RÉSZLETEZETTAdjunktusLenkovics.Beatrix@kvifk.bgf.hu

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: szénhidrátcsökkentett, Sütőipari termékek, Lipóti Pékség
Felhasználói azonosító szám (ID): Horváth Viktória
Dátum: 2018. Máj. 03. 15:20
Utolsó módosítás: 2018. Júl. 31. 14:06

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet