Szénhidrátcsökkentett termékek vizsgálata és helyzete a Lipóti Pékség termékein keresztül

Soproni Zsuzsanna (2018) Szénhidrátcsökkentett termékek vizsgálata és helyzete a Lipóti Pékség termékein keresztül. Faculty of Commerce, Catering and Tourism.

[img] PDF
szénhidrácsökkentett termékek vizsgálata és helyzete a Lipóti Pékség termékein keresztül_sopronizsuzsanna_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (2MB)

Abstract

A dolgozat általános bevezetőjét követően szakirodalom segítségével ismertetem a szénhidrátot, mint létszükségletű tápanyagunkat, majd szénhidrát fogyasztás helyzetét vizsgálom Magyarországon. Glikémiás indexre is kitérek egy fejezet erejéig, mivel szorosan kapcsolódik az elfogyasztott szénhidrátokhoz, annak elfogyasztott hatásának egyik mérőszáma. Később a túlzott bevitel esetén létrejövő betegség kimenetelekre és annak megoldásaira térek ki, különös tekintettel a cukorbetegség és az elhízás problémáit elemzem. Általános ismertetések után konkrétan a szénhidrátcsökkentett termékek jogi helyzetét mutatom be az Európai Parlament és a Tanács 609/2013/EU hatályos rendelete alapján. Kitérőt teszek aktuális 2017-es kutatási eredményekre, melyet dr. Mark Cucuzella készített Egyesült Királyságban az alacsony szénhidrát alapú diétát követőkről. Következőkben a választott Lipóti Pékség rövid bemutatása után az általa forgalmazott szén-hidrátcsökkentett termékpalettát ismertetem, miután Primer kutatásaim bemutatása és az eredmények elemzésére kerül sor. (Elsőnek a kérdőíves kutatás eredményeit prezentálom, ahol 4 hipotézist állítottam fel.) H1: A fővárosban élők nagyobb aránya választja a szénhidrátcsökkentett terméket, ha teheti. H2: Aki szabadidejében aktív fizikai tevékenységet folytat, azaz sportol, jobban odafigyel a sütőipari termék választásakor a szénhidráttartalomra és a szénhidrátcsökkentettet választja. H3: A válaszadó lakóhelye és a szénhidrátcsökkentett termékek fogyasztási gyakorisága kö-zött kapcsolat áll fenn. H4: Szénhidrátcsökkentett terméket fogyasztók legalább felének fő motivációja a testsúly-csökkenés.

Hungarian title

Szénhidrátcsökkentett termékek vizsgálata és helyzete a Lipóti Pékség termékein keresztül

English title

ANALYZING AND POSITIONING OF LOW-CARB PRODUCTS REGARDING TO THE LIPÓT BAKERY’S PRODUCTS

Institution

Budapest Business School

Kar

Faculty of Commerce, Catering and Tourism

Department

Vendéglátás Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Turizmus - Vendéglátás BA

Supervisors

Konzulens neveKonzulens típusaAssignment, Scientific qualification, InstitutionEmail
Dr. Lenkovics BeatrixUNSPECIFIEDAdjunktusLenkovics.Beatrix@kvifk.bgf.hu

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: szénhidrátcsökkentett, Sütőipari termékek, Lipóti Pékség
Depositing User: Horváth Viktória
Date Deposited: 2018. May. 03. 15:20
Last Modified: 2018. Jul. 31. 14:06

Actions (login required)

View Item View Item