Vadhúsok beszerzése és felhasználása, vadételek a Grassalkovich Étterem étlapján.

Huszár Beatrix (2018) Vadhúsok beszerzése és felhasználása, vadételek a Grassalkovich Étterem étlapján. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Huszár Beatrix- Vadhúsok beszerzése és felhasználása, vadételek a Grassalkovich Étterem étlapján.pdf] PDF
Huszár Beatrix- Vadhúsok beszerzése és felhasználása, vadételek a Grassalkovich Étterem étlapján.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A projektmunkám több részből épül fel, amit a cím is mutat. Először is a vadak, vadhúsok fajtáit ismertetem, csoportosítom. Az ismertetés után érdekességként, illetve fontos tudnivalóként is említhető tényeket és tévhiteket foglalom össze. A következő részben a vadhúsok beszerzési lehetőségeiről ejtek szót, ezen belül fontos kitérnem a vadászatra, majd az ejtett vadak kezelésére és a vadhúsvizsgálatra, mely a húsok szállítókhoz, illetve a felhasználóhelyre kerülésének alapjai. Ezek után a beszállítóktól való beszerzést ismertetem, melyben kitérek a beszerzési helyek fajtáira és a megbízható beszállító- felhasználó kapcsolatra is. A beszerzést követi a felhasználás. Első körben fontos szempont a vadfeldolgozás higiéniája, hiszen minden húsnak kötelező a vizsgálata, a megfelelő kezelése. Ebben a részben említést teszek a legfontosabb fertőzésekről, húsbetegségekről és azok származásáról. Ezután pedig a felhasználási lehetőségeket ismertetem csoportok, illetve vadfajták szerint. Ebben a részben a csoportokon belül a húsrészek is szerepet kapnak, mely részt miként van lehetőségünk felhasználni. Nem utolsó sorban a Grassalkovich Étterem, a gyakorlati helyem kerül középpontba. Elsőként a Grassalkovich kastély és az étterem történetét mutatom be. Az étterem vadhúsai, beszerzésük kap szerepet ezután, melynek mindkét oldalát vizsgálom. Külön részben a készített interjú alapján összefoglalom a vadászat és az ejtett vadak étterembe kerülését az étterem vezetője által elmondottak alapján. Majd a Grassalkovich Étterem vadhúsból készült ételeit mutatom be az étlap, illetve a rendezvényes kínálat szerint az étterem felszolgálóinak segítségével. Ebben a részben az étterem szakácsainak segítségével bemutatom a vadhúsok kezelését, előkészítését, elkészítését is, illetve az ételekhez illő köretekre és a megfelelő tálalásra is kitérek. Újabb fejezetben bemutatom második kutatási módszerem, a kérdőívem a vadhúsok létjogosultságáról hazánkban, és ismertetem kutatási eredményeimet. Projektmunkám végső részében összegzem munkám eredményét, véleményezem kutatásom. A projektmunkám utolsó oldalain a felhasznált irodalom, illetve az internetes segédletek szerepelnek, legvégül pedig a mellékletek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

FOSZK Turizmus - Vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balog-Siposné Szőcze Anikó
NEM RÉSZLETEZETT
gazdasági tanár

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: vadhúsok, vadételek, vadhúsok felhasználása, vadhúsok beszerzése, vadhúsok elkészítése
Felhasználói azonosító szám (ID): Meleg Gizella
Rekord készítés dátuma: 2018. Máj. 11. 08:08
Utolsó módosítás: 2018. Szep. 25. 11:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet