A számviteli információs rendszer szerepe, feladata a vállalat vezetésében, a vezetői döntés előkészítésében a Halker Kft. példáján keresztül

Álmos Borbála (2018) A számviteli információs rendszer szerepe, feladata a vállalat vezetésében, a vezetői döntés előkészítésében a Halker Kft. példáján keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of 11693_álmos_borbála_2018máj_titkos_bírálatok.pdf] PDF
11693_álmos_borbála_2018máj_titkos_bírálatok.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of 11693_álmos_borbála_2018máj_titkos.pdf] PDF
11693_álmos_borbála_2018máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2100.

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban a gazdasági életben elengedhetetlen a megfelelő informáltság, mind a külső mind a belső stakeholderek számára. A számvitelről szóló 2000. évi C törvény szabályozza, hogy a gazdálkodónak valós képet kell nyújtania a vállalkozás jövedelmi, pénzügyi és vagyoni helyzetéről a külső érdekeltek számára a beszámoló útján. Ugyanakkor vállalaton belül a vezetés minden szintjén igényt tartanak a megfelelő vezetői döntéshozás érdekében a szükséges információkra. Hogy az érdekellentétek ütközését elkerüljék, a gyakorlat a számvitelt két részre különítette el: pénzügyi és vezetői számvitelre. Dolgozatomban a gazdasági információk fontosságát jelenítettem meg, melyeknek többségét a számvitel szolgáltatja. Minden gazdálkodó tevékenységet végző vállalkozásnak testreszabva kell kialakítania a saját számviteli információs rendszerét, amely alapját a számviteli munka szintjei képzi. Dolgozatomban kifejtésre került a pénzügyi és vezetői számvitel jellemzése és a köztük lévő különbségek. A vezetői számvitel jellemzése során kitértem a vezetői funkciókra, a költségszámvitelre és a kontrolling tevékenység szerepére. Továbbiakban a vezetői döntés szükségességét, folyamatát és segítő eszközeit fejtettem ki. Gyakorlatomat a Halker Kft-nél töltöttem Balatonbogláron. A vállalat megadta a lehetőséget, hogy belelássak a számviteli folyamatokba, így először is a vállalat informatikusai által kifejlesztett ERP szoftvert jellemeztem, majd a vállalkozás számviteli politikájára tértem ki. Vezetői szinten felmerült az igény a havi vezetői riportolás bevezetésére, így részt vehettem a tervezés folyamataiba, mely dolgozatomban is kifejtésre került. Jelenleg a vállalkozás költségnemenkénti könyvelést alkalmaz, ám szükségesnek vélték, hogy egy egységes rendszerben összegyűjtésre kerüljenek a↲ költségcentrumok költségei, ráfordításai és bevételei, melynek munkálataiba szintén betekintést nyertem. Két javaslat fogalmazódott meg bennem a záródolgozat írása következtében, először is a másodlagosan 6-7-es számlaosztályokon való könyvelés bevezetése, így a mindennapi számviteli folyamatokba beépülnek a költségcentrumok. Második javaslatként lépett fel a havi vezetői jelentés cash-flow kimutatással való bővítése.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közszolgálati Intézeti Osztály

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kiss Gábor
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: számviteli információs rendszer, vezetői döntéshozatal, Pénzügyi számvitel, vezetői számvitel, Halker Kft. (Balatonboglár)
SWORD Depositor: Kovács Zsolt
Felhasználói azonosító szám (ID): Kovács Zsolt
Rekord készítés dátuma: 2018. Máj. 14. 07:44
Utolsó módosítás: 2018. Okt. 09. 15:36

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet