„Hungarikum” Fókusz alatt a magyar cafeteria rendszer

Beke Leila (2018) „Hungarikum” Fókusz alatt a magyar cafeteria rendszer. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of beke_leila_2018máj_titkos.pdf] PDF
beke_leila_2018máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2100.

Download (6MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom címét az egyedi magyar cafeteria rendszer adta, ami valóban hungarikumnak számít a készpénzkifizetés bevezetése óta. A nemzetközi irodalom tanulmányozását követően elmondhatom, hogy csak Magyarországon található meg a természetbeni juttatások piacán a készpénz kifizetés, mint juttatási elem. A cafeteria rendszere az esetek döntő többségében összekapcsolódott a munkavállalók motiváltságának és lojalitásának növelésével, a cég iránti elkötelezettség kialakításában. A mai munkaerőpiaci helyzet mellett a munkáltatóknak olyan juttatási rendszereket kell kidolgozniuk, amelyek növelik a cég imázsát és munkaerő-megtartó hatással rendelkeznek, továbbá a jól működtetett motivációs rendszer hosszú távon javítja a munkáltató versenyképességét. A cafeteria rendszerének egyben gazdaságélénkítő hatása is van, amely elsősorban a vendéglátó és idegenforgalmi szektorban mutatkozik meg. A juttatások a magánszemélyek öngondoskodásának támogatását is megvalósítják, a szociális célú támogatások juttatása mellett. A cafeteria rendszerének gazdaság kifehérítő hatása említésre méltó, mivel a rendszer keretein belül lehetőség nyílik az eddig nem legálisan adott juttatások szabályszerű juttatására. A cafeteria rendszer működtetésének előfeltétele a vállalkozás nyereséges működése. Elengedhetetlen, hogy a szakszervezet és a vállalat vezetése az éves bérmegállapodásban rögzítse az adott évi keretösszeget. Az üzemi tanács és a szakszervezet szerepe a rendszer kialakításánál és az éves keretösszeg megállapításánál nélkülözhetetlen. A kutatásomat az az alapkérdés motiválta, hogy az eltérő méretű vállalkozások milyen arányban alkalmazzák a juttatási rendszert. Zala megyében, mind a közszférában, mind a versenyszférában felkerestem olyan szervezeteket, akik valamilyen formában alkalmazzák a cafeteria rendszerét. A gyakorlatban sok eltérő juttatási rendszerrel találkoztam. A mikro- és kisvállalkozások alacsony arányban alkalmazzák ezt a juttatási rendszert, illetve ha alkalmazzák, csak egy-két elemet kínálnak fel a dolgozóiknak általában minimális keretösszeg meghatározásával. A közép és nagyvállalatok esetében kedvelt motivációs eszközként alkalmazott juttatás. Az egységes szabályozás mellett a vállalkozások a vállalati kultúrába illő sajátos struktúrákat alakítottak ki.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közgazdasági és Módszertani Intézet Tanszéki Osztály

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Halász Imre
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai tanár

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: cafetéria - kafetéria, természetbeni juttatás, Kompenzáció, ösztönzési rendszer, Munkabér
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2018. Máj. 15. 17:50
Utolsó módosítás: 2018. Máj. 15. 17:50

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet