Kis- és középvállalati hitelfinanszírozás a CIB Bank Zrt. gyakorlatában

Kovács Kornélia (2018) Kis- és középvállalati hitelfinanszírozás a CIB Bank Zrt. gyakorlatában. Zalaegerszeg Faculty of Business Administration.

[img] PDF
kovács_kornélia_2018máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Repository staff only until 2100.

Download (2MB)

Abstract

Záródolgozatom fő témájának a kis- és középvállalat finanszírozási tematikáját és a pótlólagos tőke különböző variációinak megismerését választottam, mivel ez a magyarországi és az európai gazdaság egyik legfontosabb mozgatórugója. Az első fejezetben meghatároztam a kis- és középvállalat szegmensbe tartozó gazdasági egységeket, mivel elengedhetetlennek tartom a pontos ismeretüket a szektornak nyújtott finanszírozási formák pontos meghatározásához. A további fejezetekben a szektorra jellemző sajátosságokat a finanszírozáshoz szükséges háttértudással igyekeztem kifejteni. Így a második fejezetben a finanszírozás elvek kaptak főszerepet. A normativitás, likviditás, rentabilitás, illeszkedés és biztonság elvének követésével ezen fejezet alpontjában a CIB Bank Zrt. portfóliójának egy töredékét elemeztem és mutattam be, mint lehetséges külső forrást pénzintézettől. Ahhoz, hogy pontos képet kapjak és azt visszaadhassam záródolgozatomban a hitelfinanszírozás gyakorlati folyamatát, tananyagi hátteret elemezve és feldolgozva írtam meg a harmadik fejezet két passzusát. Ez a hitelfelvételhez kapcsolódó előzetes tájékozottság fontosságát és a piac felmérésének jelentőségét taglalja a biztosabb „lábakon” álló pótlólagos tőke megszerzéséhez és ehhez kapcsolódva az általános hitelfelvétel folyamatát és kimeneteli lehetőségeit. Az évek során elsajátított elméleti tudást a CIB Bank Zrt.-nél szerzett gyakorlati tapasztalattal kibővítve került papírra az utolsó lényegi szakasz a dolgozatban, mely a CIB Folyószámlahitel felvételét egy valós eseményen alapuló példán keresztül mutatja be. A Z Világ Kft. fantázianevet viselő cég az előző év folyamán felvett CIB Beruházási Hitelt eszközbeszerzésre fordította, ezáltal a termelését jelentős mértékben gyarapította, ami az alapanyag szükségletet megnövekedését okozta. A likviditási hiány megoldásaként CIB Folyószámlahitelt igényelt. A helyzet teljes feltérképezéséhez három szekcióra bontottam a fejezetet. Első ízben a vállalkozás bemutatását a teljesség jegyében, míg a második szakaszban a CIB Bank Zrt. által is használt indikátorokat számoltam ki és elemeztem. A tényleges finanszírozást a harmadik bekezdésben taglalom a hitelfinanszírozást támogató rendszerek bemutatásával egyetemben. A dolgozat tehát a kkv szektor finanszírozásán keresztül vezeti le a legfőbb ismérveket a hitelfelvételhez, illetve ahhoz elengedhetetlen elveken, ami a gazdaságban betöltött szerepükből kifolyólag létfontosságú. Az európai és magyarországi viszonylatban elfoglalt financiális helyzetükre való fontosságot már a 2017 novemberében megjelent MNB Hitelezési folyamatok tanulmány is szemlélteti.

Institution

Budapest Business School

Kar

Zalaegerszeg Faculty of Business Administration

Department

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Supervisors

Konzulens neveKonzulens típusaAssignment, Scientific qualification, InstitutionEmail
Dr. Weisz ÁgnesUNSPECIFIEDfőiskolai adjunktusweisz.agnes@uni-bge.hu

Item Type: Final paper
Uncontrolled Keywords: hitelfinanszírozás, kis- és középvállalkozás - KKV, termékpaletta, bankkölcsön, vállalkozásfinanszírozás, CIB Bank
Depositing User: Szabó G. Tibor
Date Deposited: 2018. May. 15. 18:11
Last Modified: 2018. May. 15. 18:11

Actions (login required)

View Item View Item