Vállalkozások költséggazdálkodásának értékelése és továbbfejlesztése egy tervező – kivitelező cég példáján keresztül

Csonka Lilla (2018) Vállalkozások költséggazdálkodásának értékelése és továbbfejlesztése egy tervező – kivitelező cég példáján keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of csonka_lilla_2018máj_titkos.pdf] PDF
csonka_lilla_2018máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2100.

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban egy minden vállalkozást érintő és foglalkoztató témát vizsgáltam, amely a költséggazdálkodási tevékenység. A költséggazdálkodás lehetőségeibe és folyamatába kínálok betekintést, egyrészt általánosságban, másrészt pedig egy konkrét cég szemszögén keresztül. Ismertetem a lehetséges költséggazdálkodási módszereket, valamint a Genset Tervező és Kivitelező Korlátolt Felelősségű Társaság példáján keresztül bemutatnám, ott hogy zajlik az egész költséggazdálkodási folyamat. Egy általuk előállított termék önköltségének kalkulálását is elvégeztem először 2018-ra vonatkozóan, majd ezt összehasonlítva a korábbi évek viszonylataihoz vontam le következtetéseimet. A mai világban nagyon fontos a vállalatok fenntarthatóságának, működésének, gazdálkodásának megtervezése. De nem elég a tervezés. A folyamatos előkalkulálás mellett a közbenső kalkulálás és az utólagos ellenőrzés sem maradhat el. Jelen kell lennie a vállalkozónak, időben és gyors reakcióval reagálni minden mozzanatra. A versenytársakhoz való alkalmazkodás és piaci pozicionálás is elengedhetetlen. Azonban a bevétel növelése mellett van egy kulcsfontosságú dolog, amin áll vagy bukik az egész „üzlet”. Ez pedig a költségek redukálása. Lehet valaki bármennyire is sikeres az eladásösztönzésben, lehet rengeteg üzleti kapcsolata, rengeteg megrendelése akár terméket állít elő, akár szolgáltatást nyújt. Egy a kulcs: az okos költséggazdálkodás. Ehhez kapcsolódóan éltem pár javaslattal, ötlettel dolgozatom utolsó felében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Simonné Romsics Erika
NEM RÉSZLETEZETT
számviteli mesteroktató

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: vezetői számvitel, költséggazdálkodás, önköltségszámítás, költségelemzés, Genset Kft. (Szombathely), Szombathely (Vas)
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2018. Máj. 15. 17:57
Utolsó módosítás: 2018. Máj. 15. 17:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet