Az államháztartási számvitel sajátosságainak bemutatása egy önkormányzat gazdálkodásán keresztül

Reszneki Klaudia (2018) Az államháztartási számvitel sajátosságainak bemutatása egy önkormányzat gazdálkodásán keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of reszneki_klaudia_2018máj_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
reszneki_klaudia_2018máj_publikus.pdf

Download (6MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom témája az államháztartási számvitel sajátosságainak bemutatása egy önkormányzat gazdálkodásán keresztül. Azért választottam ezt a témát, mert egy kis betekintést szeretnék mutatni az önkormányzat gazdálkodásába, hogy mivel is tér el egy vállalkozástól. A vállalkozásokkal szemben nem profitorientált, sajátos gazdasága van, hiszen nem az árbevételekből növekszik a bevétel, hanem állami támogatásokból, pályázatokból, valamint a közhatalmi bevételekből, ezalatt lehet érteni a kommunális adót, iparűzési adót, idegenforgalmi adót és a gépjárműadót is, egyéb közhatalmi bevételekből, ide lehet sorolni a pótlékot, bírságot, valamint a talajterhelési díjat, ezeken kívül sajátos bevételek is növelik a pénzforgalmat, ilyenek a bérlakások, garázsok, tárolók és az étkezési díjak bevételei. Az önkormányzatnál töltött idő alatt rengeteget tanultam, és nagyon sok olyan dolgot tudtam a gyakorlatban elsajátítani, amit az iskolában elméleti szinten már megtanultunk. Az itt megszerzett tudás alapján sok mindent be tudtam építeni, mind a beszámoló, mind a záródolgozat soraiba. A gyakorlat során a pénzügyi osztály dolgozója lettem, ahol az elvégzendő feladatok nagy részét meg is ismerhettem és többet rám is bíztak. Legfontosabb feladatomnak tekintem a bérkönyvelés elsajátítását, melyet teljes egészében rám bíztak. Fő célom a szakmai tudás elsajátítása és a minden napos munkavégzésben való helytállás volt a gyakorlat megkezdése előtt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL SZAK

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csapai Erzsébet Gyopár
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai tanársegéd

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: önkormányzat, helyi önkormányzat, költségvetés, kötelezettségvállalás, könyvvezetés, beszámoló , Zalalövő (Zala megye)
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2018. Máj. 15. 18:20
Utolsó módosítás: 2018. Máj. 15. 18:20
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/16850

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet