A mikro-, kis- és középvállalkozások sajátosságai, fókuszban a kezdő vállalkozások finanszírozási lehetőségeinek bemutatása az OTP Bank Nyrt. gyakorlatában

Pál Patrícia Nóra (2018) A mikro-, kis- és középvállalkozások sajátosságai, fókuszban a kezdő vállalkozások finanszírozási lehetőségeinek bemutatása az OTP Bank Nyrt. gyakorlatában. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of pál_ patrícia_nóra_2018máj.pdf] PDF
pál_ patrícia_nóra_2018máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Az OTP Bank Nyrt-nél töltött gyakorlati idő alatt értékes tapasztalatokra tettem szert, melyek segítségemre voltak a záró dolgozat megírásában. Továbbá igyekeztem bemutatni az OTP Bank által kínált szolgáltatásokat, és az ott dolgozók alázatos, önzetlen munkáját, mellyel rengeteget segítenek akár az induló, akár a már működő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. Záró dolgozatom témája a mikro-, kis-és középvállalkozások sajátosságai, fókuszban a kezdő vállalkozások finanszírozási lehetőségeinek bemutatása az OTP Bank Nyrt. gyakorlatában. A dolgozatom írása közben törekedtem arra, hogy naprakész és friss információkat, illetve forrásokat használjak fel. Az összegyűjtött adatok feldolgozásával főként a kezdő vállalkozások finanszírozásának sajátosságaira tértem ki. Kezdetben a főbb elméleti vonatkozásokat említettem, melyeket mindenképp fontos tisztázni, hiszen a gyakorlati részhez ezekre az ismeretekre mindenképp szükség van. A gyakorlati részében a dolgozatnak bemutattam az OTP Bank hiteltermékeit, összehasonlítottam az OTP Bank és egyes más, kezdő vállalkozásokat finanszírozó bankok hiteltermékeinek főbb paramétereit. A dolgozatom végén a kezdő vállalkozások finanszírozási gyakorlatát mutattam be esettanulmányon keresztül. Azért választottam ezt a témát, mert úgy gondolom, hogy a vállalatok életében a stratégiai jelentőségű kérdések köréhez tartozik a finanszírozás problematikája. Kutatásom elméleti részében két fontos következtetést emelnék ki. Az egyik az, hogy a kkv törvényvállalkozásokra vonatkozó méret besorolása és a banki gyakorlat azonos. A másik kiemelt megállapításom pedig az, hogy az induló vagy kezdő vállalkozások definíciójára nincs egységes meghatározás. Vizsgálataim alapján úgy vélem, hogy minden kezdő vállalkozásnak nagyon nehéz az elindulás, mivel nem rendelkeznek azzal a pénzösszeggel, információkkal és tapasztalattal, mint a már több éve működő vállalkozások. Ha a gyakorlatot nézzük a konklúzió az, hogy viszonylag kevés az olyan lehetőség, amelyet a kezdő vállalkozások is igénybe tudnak venni. A bankok körében is inkább olyan hiteltermékek közül tud választani az ügyfél, amely a már működő vállalkozások számára nyújt segítséget. A banki hiteltermékek körében történő kitekintésemből megállapítottam, hogy a vizsgálatba bevont bankok mindegyikénél található legalább egy olyan hiteltermék, mely kezdő vállalkozások számára is elérhető. Dolgozatom célja, hogy megismertesse elsősorban az induló vállalkozások finanszírozási lehetőségeit az OTP Bank Nyrt-nél, illetve a mikro,- kis és középvállalatok lehetőségeit, sajátosságait. Örülök, hogy megismerhettem az OTP Bank Nyrt. vállalati osztályán dolgozókat, és három hónapig tagja lehettem ennek a csapatnak. Megtanultam, hogy az alázatosság és az önzetlenség elengedhetetlen egy banki ügyintéző munkakörében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közszolgálati Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. PhD Antal Anita
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai docens

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: vállalkozás, vállalkozásfinanszírozás, vállalkozáshitelezés, vállalkozásalapítás - vállalkozásindítás, kis- és középvállalkozás - KKV, OTP Bank Nyrt.
Felhasználói azonosító szám (ID): Góczán Judit
Rekord készítés dátuma: 2018. Máj. 16. 10:18
Utolsó módosítás: 2018. Máj. 16. 10:18

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet