Vállalatok munkaerő toborzási és kiválasztási folyamatainak vizsgálata egy gyógyszergyár példáján keresztül

Gáspár Eszter (2018) Vállalatok munkaerő toborzási és kiválasztási folyamatainak vizsgálata egy gyógyszergyár példáján keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of gáspár_eszter_2018máj_titkos.pdf] PDF
gáspár_eszter_2018máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2100.

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom témája vállalatok munkaerőtoborzási és kiválasztási folyamatainak vizsgálata egy gyógyszergyár példáján keresztül volt. Szakmai gyakorlatomat az Egis Gyógyszergyár Zrt. Körmendi Gyáregységénél töltöttem. Ennél a témánál nélkülözhetetlennek véltem a munkaerőtervezés folyamatainak ismertetését, valamint a záródolgozat végén a beilleszkedés és a beillesztés folyamatáról is szót ejtettem. A dolgozatomban részletekbe menően írtam a vállalatra jellemző információkat ezen szemszögből, valamint igyekeztem magáról a cégről is teljes körű képet nyújtani. Munkám során ismertettem az emberi erőforrás menedzsment fogalmait, céljait, valamint az összefüggéseket, ezután a témámnak választott toborzási és kiválasztási folyamatokkal foglalkoztam. Ezen folyamatokat vezettem végig a gyógyszergyár példáján. A megfelelő erőforrás biztosítása a legalapvetőbb folyamat egy vállalatnál, hiszen ez meghatározó erővel bíró eleme az Egis Gyógyszergyár Zrt. emberi erőforrás gazdálkodásának. A megfelelő erőforrás biztosításának célja, hogy a szükséges követelményeknek megfelelő tudású és számú jelentkező álljon rendelkezésre. A dolgozatomhoz felhasznált irodalmak átnézésekor megteremtődik az a vélemény, hogy az eredményes vállalatoknál, mint az Egis Gyógyszergyár Zrt., a személyi tevékenység az emberi erőforráshoz viszonyul. A vállalat dolgozóit elsőrangú erőforrásként veszik figyelembe. Valószínűleg ez a szemlélet is hozzájárult ahhoz, hogy az Egis egy vezető gyógyszergyártója legyen Magyarországnak. A cég toborzási folyamatáról az mondható el, hogy sok vállalat számára lehet példa. Minden évben részt vesznek állásbörzéken, illetve iskolai nyílt napokon is. A helyi szakközépiskolában gyógyszergyártó szakot indítottak, ahol a cég vezetői magas színvonalon adják át a jövő nemzedékének tudásukat. A vállalatnál történő kiválasztási folyamat, valamint az interjúztatás folyamata ugyancsak példamutató. Az Egis nem alkalmaz különösebb stratégiát ezen területen. Az alapvető követelményeken túl a pozitív kisugárzást, a jó gondolkodást, valamint a logikát tartják fontosnak. A vállalatnál szerzett információm és a HR menedzser mellett töltött munkám alapján elmondhatom, hogy az Egis Gyógyszergyár Zrt.-nél gyorsan és határozott lépésekkel történik mind a toborzási, mind a kiválasztási folyamat is. Kiemelendő, hogy a vállalat nagy figyelmet fordít arra, hogy emberközpontú cég legyen. Bízom abban, hogy munkám során sikerült megismertetnem Önökkel az emberi erőforrás menedzsment ezen területeit.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közgazdasági és Módszertani Intézeti Osztály

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedszment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Halász Imre
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai tanár

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: HR, toborzás, kiválasztás, munkaerő-felvétel (toborzás és kiválasztás), beilleszkedés, emberi erőforrás-gazdálkodás, Egis Gyógyszergyár Zrt.
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2018. Jún. 04. 14:47
Utolsó módosítás: 2018. Jún. 04. 14:47

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet