A MI korunk, avagy a posztmodern robotizáció hatásának vizsgálata

Gömböcz Zoltán (2018) A MI korunk, avagy a posztmodern robotizáció hatásának vizsgálata. Zalaegerszeg Faculty of Business Administration.

[img]
Preview
PDF
gömböcz_zoltán_2018máj_publikus.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Az Ipar 4.0 hatására megváltoznak a trendek, vagy a régiek térnek vissza újragondolva? Dolgozatom elméleti betekintő részében erre a kérdésre keresem a választ. Logisztikai, gazdasági példákat hozok fel a bizonyítás céljából. Az Ipari Forradalmak története bontja ki a dolgozat másik fonalát. Az Ipar 4.0, adja az alapot, hogy a Mesterséges Intelligenciával megjelenjen ebben a tanulmányban is. A dolgozat fő témája pedig, az, hogy milyennek az emberek attitűdjei a robotizációval, robottechnikával, intelligens gépekkel szemben? A gyakorlati kutatás részben egy saját Robotizációs Attitűd Skálát mutatok be és ennek segítségével keresem a válaszokat a következő kérdésekre: 1. A férfiak attitűdje pozitívabb a robotok iránt, mint a nőké? 2. A fiatalabb egyének elfogadóbbak a robotokkal, mint az idősebbek? 3. A szolgáltató szektorban dolgozó egyének negatívabban viszonyulnak a robotizációhoz, a robottechnikához és az intelligens gépekhez. A mezőgazdaságban, az ipar dolgozók és a K+F+I szektorban dolgozók pozitívabban? Az elemzés eredményeként a következő megállapításokat tehetjük: Hipotézis Bizonyítás/Cáfolás Megjegyzés A férfiak attitűdje pozitívabb a robotok iránt, mint a nőké. Bizonyítottam A fiatalabb egyének elfogadóbbak a robotokkal, mint az idősebbek. Nem sikerült bizonyítani A minta megoszlása nem volt megfelelő, további vizsgálatokat igényel A szolgáltató szektorban dolgozó egyének negatívabban viszonyulnak a robotizációhoz, a robottechnikához és az intelligens gépekhez. A mezőgazdaságban, az ipar dolgozók és a K+F+I szektorban dolgozók pozitívabban. Cáfoltam A K+F+I szektor pozitív attitűdjére fény derült.

Institution

Budapest Business School

Kar

Zalaegerszeg Faculty of Business Administration

Department

Menedzsment és Gazdaságinformatikai Intézeti Osztály

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Gazdasági Logisztikus Szaktanácsadó

Supervisors

Konzulens neveKonzulens típusaAssignment, Scientific qualification, InstitutionEmail
Dr PhD Tóth ZsuzsannaUNSPECIFIEDegyetemi adjunktustoth.zsuzsanna@uni-bge.hu

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: robotika, mesterséges intelligencia, elektronikai ipar, attitűd (tartós beállítódás, értékelő viszonyulás), mesterséges intelligencia, hatás - hatásvizsgálat - hatáselemzés
Depositing User: Góczán Judit
Date Deposited: 2018. May. 17. 12:55
Last Modified: 2018. May. 17. 12:55
URI: http://dolgozattar.repozitorium.uni-bge.hu/id/eprint/17473

Actions (login required)

View Item View Item