A devizahitelezés hatása a magyarországi bankok eredményességére

Katafay Tamás Bence (2014) A devizahitelezés hatása a magyarországi bankok eredményességére. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of 11169_katafay_tamás_bence_2014máj_mesterképzés_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
11169_katafay_tamás_bence_2014máj_mesterképzés_publikus.pdf

Download (1MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A hitelek többféleképpen csoportosíthatók, többek között kamatozás, lejárat, ügyféltípus, fedezet típusa és devizanem szerint. Az államilag támogatott forinthiteleket felváltották a devizahitelek melyeknek azonban van kamat és árfolyamkockázata. A kezdetben alacsony kamatok miatt azonban folyamatosan nőtt ezek népszerűsége, majd a makro környezet negatív alakulása miatt, jelentős károkat okozott mind a hitelnyújtó bankok mind a hitelfelvevő adósok számára. A banki oldalon több ezer milliárd forintos veszteség illetve elmaradt haszon, az adós oldalon pedig növekvő nem teljesítők aránya. A mérlegből és eredményből számolt mutatják jól mutatják, hogy a forinthitelek jövedelmezőbbek voltak a bankok számára mint a devizahitelek. Ez a tény valamint a jegybanki alapkamat folyamatos csökkentése miatt újra vonzóvá váltak a forinthitelek. Ezen felül mind kormányzati mind banki részről folyamatosan zajlik a devizahitelek állományának leépítése, ill. az adósokat segítő, a bankokat jelentősen nem sújtó adósmentő-csomagok kidolgozása (pl. árfolyamgát, végtörlesztés) Bár ezen intézkedések okoztak veszteséget a bankrendszer számára, a hosszú távú gazdasági-pénzügyi stabilitás szempontjából fontos, hogy csökkenjen a nem vagy rosszul teljesítő hitelek aránya.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Antal Anita
Belső
főiskolai docens
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Árfolyamgát, bank - bankügy, Devizahitel, Devizahitelesek védelme - Jelzáloghitelesek védelme, eredmény, gazdaságosság - gazdasági hatékonyság, Hitel - Hitelezés, kockázatelemzés - kockázatkezelés, Végtörlesztés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2018. Okt. 09. 16:37
Utolsó módosítás: 2018. Okt. 09. 16:37
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/17745

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet