Tárgyi eszköz kezelés és nyilvántartás az iQor Global Services Hungary Kft.-nél

Németh Éva (2019) Tárgyi eszköz kezelés és nyilvántartás az iQor Global Services Hungary Kft.-nél. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of németh_éva_2019jan_titkos.pdf] PDF
németh_éva_2019jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2050.

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témáját elsősorban a jelenleg betöltött pozícióm adta lehetőségek miatt választottam. Én kezelem az iQor Global Services Hungary Kft (továbbiakban iQor) multinacionális vállalat tárgyi eszközeit. Egy nemzetközi cégnél komoly odafigyelést és folyamatos kontrollt igényel, hogy megfelelő szintű eszközgazdálkodást érjünk el. Szakdolgozatomban azt mutattam be, hogy iQor-nál milyen folyamatok, szabályzatok, nyilvántartóprogramok segítségével tudjuk folyamatosan ellenőrzés alatt tartani a vállalat tárgyi eszköz gazdálkodását. A dolgozat írásához használtam különböző szakirodalmakat, belső vállalati anyagokat (helyi és központi szintű szabályzatok, formanyomtatványok), saját tapasztalataimat, feladataimat, illetve egyeztettem a különböző üzletágak vezetőivel és saját felettesemmel is annak érdekében, hogy széleskörű információkat adjak át az olvasónak. Először bemutattam a vállalat felépítését, stratégiáját, szervezetét és számviteli politikáját, valamint tisztáztam az alapvető fogalmakat a tárgyi eszközökkel kapcsolatban. A beruházásokat az igény felmerülésétől kezdődően részleteztem. Bemutatásra került konkrét példán keresztül a ROI kalkuláció elkészítése, a szükséges formanyomtatvány kitöltése és az engedélyezés folyamata. A beszerzések és számlakönyveléseket követően az aktiválás lépéseit és a tárgyi eszköz nyilvántartóprogramot is szemléltettem. Az egyik legfontosabb része a tárgyi-eszköz gazdálkodásnak az értékcsökkenések meghatározása, annak elszámolásának módja, így ezt külön fejezetben taglaltam. Bemutatásra kerültek továbbá a tárgyi eszközökkel kapcsolatos könyvelések az iQor vállalatirányítási rendszerében, mint például egy selejthez vagy eladáshoz kapcsolódó kivezetések. A könyvelési tételeknél (aktiválás, értékcsökkenés, kivezetések stb.) külön kitértem a számviteli törvény és a US GAAP közötti különbségekre, azok kezelésére és nyilvántartására. Végül, de nem utolsó sorban a tárgyi eszköz leltározásról írtam melyben időrendi sorrendben összefoglaltam a leltározás menetét egészen az előkészületektől a kiértékelésig. A szakdolgozat záró fejezetében összegeztem a dolgozatban leírtakat és javaslatokat tettem az egyes folyamatok javítására, fejlesztésére a jövőre nézve.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Simonné Romsics Erika
NEM RÉSZLETEZETT
mesteroktató
Somogyi Zsuzsanna
NEM RÉSZLETEZETT
senior pénzügyi csoportvezető

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: iQor Global Services Hungary Kft. (Szombathely), tárgyi eszköz, értékcsökkenés, nyilvántartás - nyilvántartási rendszer, leltár - leltározás, beruházás, eszköznyilvántartás - eszközleltár, Szombathely (Vas)
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2019. Jan. 04. 13:44
Utolsó módosítás: 2019. Jan. 04. 13:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet