Költséggazdálkodás és önköltségszámítás a Bábolna Brojler Kft. gyakorlatában

Sütő Viktória (2019) Költséggazdálkodás és önköltségszámítás a Bábolna Brojler Kft. gyakorlatában. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of sütő_viktória_2019máj_titkos.pdf] PDF
sütő_viktória_2019máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2029. December 31..

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Hazánk történelmében mindig is meghatározó szerepet töltött be a mezőgazdaság és az állattenyésztés. Ez elsősorban az ország kedvező természeti adottságainak köszönhető. Többek között a kiváló termőföldnek, a nagy területű síkságoknak, a napsütéses órák magas számának és a kedvező klímának tulajdonítható eredményes mezőgazdasági termelés kedvező hatással van az állattenyésztésre is. Szakdolgozatomban egy állattenyésztéssel foglalkozó cég, a Bábolna Brojler Kft. költségelemzését végeztem. A társaság mindenkor a vevők és partnerek igényeinek legteljesebb kielégítésére törekszik. Ehhez folyamatos fejlesztésekkel, beruházásokkal biztosítja a technológiai feltételeket, ésszerű költséggazdálkodást végez, fokozatos bérfejlesztéssel igyekszik fenntartani a személyi feltételeket, illetve a partnerekkel történő intenzív kapcsolattartással az értékesítési feltételek javításán és bővítésén munkálkodik. A társasághoz személyes kapcsolat is fűz. Egyetemi tanulmányaim mellett egy éve dolgozom gyakornokként a TETRA cégcsoport egyik vállalatánál, így már munkám megkezdése előtt is rendelkeztem némi betekintéssel a Bábolna Brojler Kft. tevékenységébe. Dolgozatomban a társaság költségeinek összegyűjtésére összpontosítok, célom a Bábolna Brojler Kft. költséggazdálkodásának átfogó elemzése és a fő profilt jelentő húshibrid növendék, illetve keltetőtojás önköltség kiszámítási módjának bemutatása. Szakdolgozatomat is ennek megfelelően építettem fel. A gyakorlati részek megalapozása érdekében először az alapvető ismereteket gyűjtöttem össze különös tekintettel az önköltségszámításhoz kapcsolódó fogalmakra. Ezt követően áttértem a társaság részletes bemutatására, amely magába foglalta a történeti áttekintést és tevékenységének ismertetését egyaránt. A következő alfejezetben már konkrét számadatokkal dolgozva először a társaság költségeinek fedezeteként szolgáló éves nettó árbevételt és annak összetételét, megoszlását vizsgáltam. Majd a költségek elemzésére fektettem a hangsúlyt. Megvizsgáltam őket költségnemek, majd költséghelyek szerinti bontásban egyaránt. Ez alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a vállalkozás költségnemek szerinti megoszlása a mezőgazdasági társaságokénak megfelelően alakult. Ez kimagasló arányú és összegű anyagköltséget és ennél jóval csekélyebb igénybe vett szolgáltatási és egyéb költségeket eredményezett. Az utolsó nagy szerkezeti részben bemutattam a vállalkozás fő profilját alkotó tenyésznövendék, illetve húshibrid keltetőtojás elszámolt közvetlen önköltségének kiszámítási módszerét. Számításaim eredményeként megállapítottam, hogy az elszámolóáron vett állatérték és a madár tényleges önköltsége közti különbözet nem jelentős. Azonban a módszer levezetése a gyakorlatban sajnos nagyon időigényes és sok manuálisan kigyűjtendő lépést tartalmaz, amelyek automatizálásával idő- és energiamegtakarítás történhetne. A Bábolna Brojler Kft.-nél folyamatban van az erre szolgáló rendszer fejlesztése, amely képes lesz ezen igények kiszolgálására.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Simonné Romsics Erika
Belső
mesteroktató
Molnár Anita
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: önköltségszámítás, baromfi, Tojás, költségelemzés, készletérték-különbözet, Költség, árbevétel, fajlagos önköltség, mezőgazdaság - agrárgazdaság, állattenyésztés, Bábolna Brojler Kft. (Bábolna)
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2019. Máj. 16. 11:49
Utolsó módosítás: 2019. Máj. 16. 11:49

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet