A Creaton South-East Europe Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése 3 év beszámolói alapján

Módos Kitti (2019) A Creaton South-East Europe Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése 3 év beszámolói alapján. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of módos_kitti_2019máj_titkos.pdf] PDF
módos_kitti_2019máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2050. December 31..

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom témájának egy vállalkozás vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelését választottam. A Creaton South-East Europe Kft.-nél töltöttem szakmai gyakorlatomat, így erről a vállalkozásról készítettem az elemzésem. A 2015-2017-es intervallum mérleg adatait, eredménykimutatását és kiegészítő mellékletét alapul véve végeztem el az értékelést. Záródolgozatom első részében bemutatom a Társaság cégtörténetét, tevékenységi körét, szervezeti felépítését, valamint olvasható a szakmai gyakorlati naplóm, és a vállalkozásnál elvégzett feladatok közül mutatok be három részfeladatot részletesebben. A második részben található a választott téma kidolgozása. Rövid bevezetés után a Creaton South-East Europe Kft. számviteli politikáját ismertetem. Az értékelést a vállalkozás vagyoni helyzetének elemzésével kezdem, vertikális illetve horizontális mutatókkal. A vertikális mutatókkal vagy csak az eszköz vagy csak a forrás oldal adatait elemzem. Az eszközök összetételének elemzésekor a mérlegfőcsoportok értékének és a mérlegfőösszegének hányadosaként a befektetett eszközök aránya, forgóeszközök aránya és aktív időbeli elhatárolások aránya mutatót vizsgálom. A források összetételénél ugyanazzal a módszerrel saját tőke aránya, céltartalékok aránya, kötelezettségek aránya és passzív időbeli elhatárolások aránya mutatót elemzem. Horizontális mutatókkal folytatom a vizsgálatot, melyek már a mérleg mind az eszköz, mind a forrás oldalát érintik. Vagyonfedezettségi, befektetett eszközök fedezete I. és Tárgyi eszközök fedezettsége mutatót számolok, elemzek. Az előbbi a saját tőke és a befektetett eszközök, az utóbbi a saját tőke és a tárgyi eszközök hányadosa. Továbbá értékelek tőkeszerkezeti mutatókat: tőkeerősség, tőkefeszültség. A tőkeerősség a vállalkozás saját tőke arányát, a tőkefeszültség az idegen tőke arányát mutatja meg. A következő részben a Társaság pénzügyi, likviditási helyzetét elemzem likviditási mutatókkal és az adósságállomány vizsgálatával. Likviditási mutatók közül a rövid távú likviditás I.-II., a gyorsráta és a rövid távú dinamikus likviditás mutatót értékelem. Megvizsgálom a vállalkozás adósságállományát. A következő részben a jövedelmezőségi helyzetét elemzem a vállalkozásnak. Árbevétel-arányos (Return On Sales), saját tőke-arányos (Return On Equity) és eszközarányos (Return On Assets) jövedelmezőségi mutatókat számolok, értékelek. Az utolsó részben olvasható egy versenypiaci helyzet felmérés, melynek keretében összehasonlítom a Creaton South-East Europe Kft. jövedelmezőségi mutatóit két másik magyarországi, építőipari vállalkozás mutatóival.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Deákné Gál Anikó
Belső
főiskolai adjunktus
Nátrán Zsolt László
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: tetőcserép, vagyoni helyzet elemzése, pénzügyi helyzet elemzése, jövedelmezőség - jövedelmi helyzet, komplex gazdasági elemzés, Creaton South-East Europe Kft. (Lenti)
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2019. Máj. 20. 17:23
Utolsó módosítás: 2019. Máj. 20. 17:23

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet