Ital "Hungarikumok" bemutatása és alkalmazása a vendéglátásban

Lénárd Márta Lujza (2019) Ital "Hungarikumok" bemutatása és alkalmazása a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Lénárd Márta_LQMU57_BGFTV00TBVK.pdf] PDF
Lénárd Márta_LQMU57_BGFTV00TBVK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Absztrakt (kivonat) Témaválasztás: A magyar kormány hosszú előkészítő munka eredményeként 2012-ben fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt. A megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értékek, a magyarságra jellemző tulajdonságaival, egyediségével, minőségével, különlegességével a magyarság csúcsteljesítménye a hungarikum. A jelenleg jegyzett 70 hungarikum között számos olyan fellelhető, amelyik meghatározó szereppel bír mind a magyar agrár- és élelmiszergazdaságban, mind a turizmus és vendéglátás területén. A Hungarikum Bizottság 8 olyan italkülönlegességet tart számon, amelyik a magyar gasztronómia szerves része. Témaválasztás indoklása: Az elmúlt években a magyar kormány egyre nagyobb figyelmet szentel az országimázs építésére, javítására, melynek szerves része a nemzeti értékek, és hungarikumok nemzetközi szinten történő elismertetése, bemutatása. Témaválasztásomat indokolja, hogy a vendéglátás területén bekövetkező változások, fejlesztések, szemléletmód váltások nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a hungarikumokat (így például az ital- és ételkülönlegességeket) mind a magyar, mind a nemzetközi vendégek megismerhessék. Ugyanakkor a törvény 2012-es bevezetése óta sajnos sokan még napjainkban sincsenek ismeretében a hungarikum jelentésével, a hungarikumok listájával, a turizmus-, vendéglátás területén betöltött szerepével. Különösen igaz ez az általam vizsgált ital hungarikumokra. Problémafelvetés: A hungarikumok egyre inkább a turizmus-, vendéglátásfejlesztés eszközeiként jelennek meg. Ugyanakkor ezt a lehetőséget tudatosan érdemes kihasználni mind a turisztikai programok, mind a vendéglátás megtervezésében. A Hungarikumok Gyűjteményében egyre nagyobb számban találhatók ételek, italok, azonban a vendéglátással foglalkozó szakemberek egy része nincs tisztában ezzel, pedig ezek vonzerőt jelenthetnek a vállalkozás számára. Célkitűzés, kutatási kérdések: Szakdolgozatom célja feltárni a hungarikumok szerepét a vendéglátásban, ismertetni az ital hungarikumokat. Szintén célom vizsgálni, hogy az ital hungarikumok hangsúlyozása mennyire terjedt el a vendéglátóiparban. Célom vizsgálni a vendéglátók hozzáállását az ital hungarikumokhoz. A dolgozat készítése során a következő kutatási kérdéseket fogalmaztam meg: - K1: A vendéglátóipari egységek vezetői mennyire ismerik az ital hungarikumokat? - K2: A vendéglátóipari egységek vezetői milyen jelentőséget tulajdonítanak az ital hungarikumoknak? - K3: Fejlődött-e a vendéglátás az ital hungarikumoknak köszönhetően? Dolgozat elméleti alapjai: A 2012-ben elfogadott, a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény célja a magyarságtudat erősítése, a határon belüli és határon túli magyar közösségek összefogásának elősegítése. A nemzeti örökségünknek, hagyományainknak lehetőségként kell jelen lennie napjainkban (TÓZSA, 2019). A hungarikumokban rejlő lehetőségeket a turizmusnak, vendéglátásnak is ki kell használnia, és előnyére fordítania. A „hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye (HUNGARIKUM.HU, 2019). Minél szélesebb körben kell őrizni és megismertetni a magyarság kultúrájához tartozó értékeket, melyre kiváló lehetőség a vendéglátás. A hungarikumok között megtalálhatók ételek, italok egyaránt, melyek a vendéglátás értékét növelhetik. A magyarok fogyasztási szokásai, életstílusa folyamatos változáson megy keresztül, egyre inkább keresik az egyedi, tradicionális termékeket, helyi ízeket, sajátos minőséget a vendéglátás területén is (NÓTÁRI – FERENCZ, 2009). A hungarikumok szakkategóriái között megtalálható az agrár- és élelmiszergazdaság, a turizmus és vendéglátás is, a hungarikumok között pedig fellelhetők különböző ital (pl.: egri bikavér, fröccs, törkölypálinka, stb) és ételkülönlegességek (pl.: magyar gulyásleves, karcagi birkapörkölt, bajai halászlé, stb) (HUNGARIKUM.HU, 2019). Kutatási módszerek: Figyelembe véve a célkitűzéseket, kutatási kérdéseket, dolgozatomban szekunder és primer kutatást egyaránt végzek. Szekunder adatgyűjtés keretében jellemzően az ital hungarikumokat, azok forgalmi adatait vizsgálom a rendelkezésre álló statisztikai adatokból. Primer kutatás keretében kérdőíves felmérést végzek az ital hungarikumok megítélésével kapcsolatban véletlenszerűen választott vendéglátóipari vállalkozások körében. Az általam szerkesztett kérdőv 15 általános (demográfiai) és szakmaspecifikus kérdéseket tartalmaz. A kérdőív kitöltésére online módon kerül sor. A minta nagyságát előzetesen 100 vállalkozásban határozom meg. Az adatokat Excel táblázatban összesítem, és a kapott eredményeket diagramon ábrázolom, szövegesen értékelem.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus - Vendéglátás BA

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Krausz György
Belső
óraadó

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Hungarikumok, ital Hungarikumok, ital Hungarikumok részletes jellemzése
Felhasználói azonosító szám (ID): Meleg Gizella
Rekord készítés dátuma: 2019. Nov. 22. 09:58
Utolsó módosítás: 2020. Feb. 24. 16:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet