A gépi tanulás alkalmazása az e-kereskedelmi tevékenység támogatására az Extreme Digital Zrt. internetes áruházában

Pomaházi Bálint (2019) A gépi tanulás alkalmazása az e-kereskedelmi tevékenység támogatására az Extreme Digital Zrt. internetes áruházában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Pomahazi_Balint_EYYD0Q.pdf] PDF
Pomahazi_Balint_EYYD0Q.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2024. December 31..

Download (1MB)
[thumbnail of Bálint_szd_titkos.pdf] PDF
Bálint_szd_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (428kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban a napjaink egyik legfontosabb információtechnológiai területeként megjelenő és egyértelműen felfelé ívelő gépi tanulási technológia alkalmazási lehetőségeit vizsgálom a kereskedelmi tevékenység támogatásában. A szakterületen belül az Extreme Digital Zrt. által felhasznált technológiákat és technikákat elemzem, amelyek az internetes üzleti tevékenység támogatására kerültek alkalmazásra. Kutatásom során azt fedeztem fel, hogy maga a téma – az újszerűsége miatt – szakmai berkekben kevésbé prevalens. A terület felfedezésére és leírására számos szakmai cikket és publikációt felhasználtam, melyeket a kritikai elemzés során figyelembe vettem. A jövőben várható felhasználási területek leírásában is elsősorban a cikkek által megfogalmazott tendenciákra, kutatási irányokra támaszkodtam. Dolgozatom felépítését is ez a logika alapozza meg, ezért a következő részekből fog állni: A dolgozat első részében a gépi tanulás alapjait, technikai és elvi hátterét írom le, majd bemutatom a működés alapját jelentő adatbázisok működését, felépítését, a gépi tanulást támogató Big Data technológiát. Ezt követően tanulmányok alapján a gépi tanulási rendszer hatékonyságát mérő technikákat és metrikákat elemzem, valamint az ilyen rendszert használó cégek szervezeti struktúrájával kapcsolatos kihívásokat vázolom fel. A dolgozat második részében egy konkrét magyar vállalkozás, az Extreme Digital Zrt. esetében mutatom be a gépi tanulás felhasználását, a kiépített rendszer alkalmazását és működését. Emellett részletezésre kerülnek a rendszernek köszönhetően felismert eredmények és értelmezéseik, valamint a fejlesztővel és a felhasználói oldallal folytatott interjúk alapján felmerülő lehetséges problémákat is bemutatom. A harmadik részben részletesen kifejtem az előzőekben feltárt problémákat, valamint a várható, jövőbeni fejlesztéseket. Ezek alapján összegzem a rendszer hasznosságát, továbbá a gépi tanulás keresésben való felhasználására vonatkozó fontos konklúziókat, melyek aztán további kutatás alapjait képezhetik ezen a területen. A fenti leírásban említett interjúkat az Extreme Digital Zrt. informatikai igazgatójával, Kókai Ferenccel, valamint az Extreme Digital Zrt. kereső rendszerének szolgáltatója, a Prefixbox R&D Kft. ügyvezető igazgatójával, Simon Istvánnal folytattam le. Az említett szakértők mellett a dolgozatot szakcikkek és publikációk felhasználásával készítettem. A dolgozat tartalma és következtetései nem alkalmasak általánosításra, lehetséges azonban tendenciákra következtetni belőle, mind a Magyarországon jelenleg jellemző gépi tanulási tevékenységek állapotára és fejlődésére, valamint általánosságban a gépi tanulás, mint szolgáltatás jövőjére is.

Magyar cím

A gépi tanulás alkalmazása az e-kereskedelmi tevékenység támogatására az Extreme Digital Zrt. internetes áruházában

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és Marketing (magyar nyelvű)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kozák Tamás
Belső
Tanszékvezető, duális képzésvezető, főiskolai docens

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Gépi tanulás, Elektronikus kereskedelem - online kereskedelem, Adatbázis, Mesterséges intelligencia, keresőmotorok
Felhasználói azonosító szám (ID): Meleg Gizella
Rekord készítés dátuma: 2019. Dec. 04. 09:33
Utolsó módosítás: 2020. Feb. 24. 15:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet