Szabadságnyilvántartó rendszer tervezése Agilis módszerrel és UX design felhasználásával

Kocsis Gábor (2020) Szabadságnyilvántartó rendszer tervezése Agilis módszerrel és UX design felhasználásával. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of kocsis gábor_2020jan_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
kocsis gábor_2020jan_publikus.pdf

Download (2MB) | Előnézet
[thumbnail of kocsis_gábor_2020jan_publikus_nyilatkozat.pdf]
Előnézet
PDF
kocsis_gábor_2020jan_publikus_nyilatkozat.pdf

Download (519kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Agilis módszertan és UX Design? Felmerülhet a kérdés, hogy függ össze a kettő. A válasz egyszerű, hiszen a UX Design és a kutatási módszerek segítenek sokkal agilisabbá tenni a fejlesztési folyamatot. Ezért is esett a választásom ezekre a témakörökre a diplomamunka elkészítése során.A másik ok az az volt, hogy véleményem szerint maga a diplomamunka is egy agilis folyamat, hiszen felmerül az ötlet, kutatunk, egyeztetünk a konzulensekkel, elkezdjük írni, majd átfogalmazzuk újra és újra és ez ciklikusan ismétlődik. Ezt követően az első verziót elküldjük revízióra és átvezetjük az érkezett változtatási javaslatokat. Folyamatosan javítgatjuk, szépítgetjük mindaddig, amíg elkészül a végleges, „átadható” verzió.Az, hogy egy cég 2019-ben agilis módszertan szerint próbál működni nem számít úttörőnek, de mégis más, mint például a korábbi módszertanok. Magyarországon körülbelül a 2010-es évek elején, közepén kezdett el megjelenni és egyre népszerűbb lesz, mi sem bizonyítja jobban, hogy nem csak az IT szektorban a projektek menedzselésénél jelent meg, hanem már a szervezeti struktúrákban is változást hozott. A UX Design viszont új keletűnek mondható az informatika világában, főleg a 21. század ezen szakaszán, mikor a weboldalak zöme ez alapján készül vagy újul meg.Az ötlet, miszerint a választott projekt egy szabadságnyilvántartó rendszer legyen saját és a – szakmai gyakorlati helyemet adó – Zalaszám Informatika Kft. ötlete volt.Ezen indíttatásokból készült el a dolgozat, melyet felépítésében és tartalmában is úgy készítettem el, hogy könnyen érthető legyen mind az Agilis módszertan, mind a Scrum, mind a UX Design is.Ezek tudatában megvizsgálom, milyen jogszabályi háttere van a szabadságolásnak, ezt követően betekintést nyújtok az Agilis módszertanba, azon belül is a Scrumba, melyet a Zalaszám Informatika Kft. 2017 óta alkalmaz.A gyakorlatorientáltság jegyében a UX Design segítségével megvizsgálom mire van szüksége a leendő felhasználóknak, mely alapján felírható a felhasználó útja és a konkrét prototípus megvalósítása is elkezdhető. Az elkészülését követően elkezdődhet az úgynevezett usability teszt, ami kvalitatív módon vizsgálja a prototípust.Úgy gondolom az elkészülő prototípus jó kiindulási alap a rendszer kapcsán, hozzátéve, hogy mindenképp szükséges egy logikai rendszerterv is, mely alapján a backend is megvalósítható.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gubán Miklós
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Scrum keretrendszer, UX (user experience) design, Zalaszám Informatika Kft. (Zalaegerszeg), agilis módszertan, munkaidő - munkarend, nyilvántartás - nyilvántartási rendszer, szoftverfejlesztés - szoftverkészítés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Feb. 01. 00:15
Utolsó módosítás: 2021. Jún. 15. 13:16
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/25259 URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/25259

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet