Az FGSZ Zrt. közvetett költségeinek tervezési, elszámolási, elemzési és ellenőrzési módszereinek vizsgálata

Arany Médea Kata (2020) Az FGSZ Zrt. közvetett költségeinek tervezési, elszámolási, elemzési és ellenőrzési módszereinek vizsgálata. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of szakdolgozat_LNY57G_Arany Médea Kata.pdf] PDF
szakdolgozat_LNY57G_Arany Médea Kata.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 11..

Download (2MB)
[thumbnail of titkosítási kérelem.pdf] PDF
titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (82kB)
[thumbnail of szakdolgozati témavázlat_összefoglalás_Arany Médea Kata.pdf] PDF
szakdolgozati témavázlat_összefoglalás_Arany Médea Kata.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 11..

Download (370kB)

Absztrakt (kivonat)

<p>Az FGSZ Zrt. az egyedüli és kizárólagos tulajdonosa, valamint üzemeltetője a magyarországi<br />nagynyomású földgázszállító vezetékrendszernek (mintegy 6000 km), amely rendszeren<br />keresztül lát el gázszolgáltató társaságokat, erőműveket és nagyipari fogyasztókat. A<br />Társaság a tulajdonában lévő eszközökön többféle tevékenységet végez, melyek a<br />következők:<br />- Hazai Földgázszállítási tevékenység<br />- Tranzit szállítási tevékenység<br />- Szagosítási tevékenység<br />- Rendszerirányítási tevékenyég<br />- Egyéb tevékenységek.<br /><br />Az FGSZ Zrt. az ún. természetes monopol helyzetéből fakadóan a fő tevékenységét, a hazai<br />földgázszállítást illetően árszabályozás alá tartozik, a szabályozott működés következtében<br />egyedi követelményeknek is meg kell felelnie. A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény<br />120.§ és a 2009/73/EK irányelv alapján az integrált földgázipari vállalkozások számára<br />előírják a földgázipari tevékenységeik és a nem földgázipari tevékenységeik számviteli<br />szétválasztását (unbundling) olyan módon, mintha „önálló gazdálkodó szervezetek”<br />végeznék.<br /><br />A GET rendelkezéseinek végrehajtását illetően a 19/2009. (I.30) számú Kormányrendelet<br />134-137.§ tesz pontosításokat a tevékenységek szétválasztására vonatkozóan, továbbá az<br />Európai Parlament és a Tanács 2009/73/EK irányelve (2009. július 13.) a földgáz belső<br />piacára vonatkozó közös szabályokról és a 2003/55/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről<br />31. cikk tartalmazza az EU követelményeket.<br />Az egyes tevékenységek számviteli szétválasztását a Társaság számviteli és kontrolling<br />rendszereiben leképzett és működtetett elszámolási és költség áramoltatási módszerekkel<br />biztosítja, amelyek megfelelőségét a szabályozó hatóság (Magyar Energetikai és Közmű-<br />szabályozási Hivatal) rendszeresen felülvizsgálja.<br /></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Controlling szakközgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szijártó Boglárka
Belső
egyetemi tanársegéd, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ágazati szabályozás, árszabályozás, fix költségek, földgázellátás, gázpiac, monopólium, önköltség, önköltségszámítás, önköltségszámítási szabályzat, tervezés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Szep. 11. 09:07
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 10:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet