Motiváció és belső kommunikáció az irodai dolgozók körében

Zolyomi Krisztina Katalin (2020) Motiváció és belső kommunikáció az irodai dolgozók körében. Faculty of International Management and Business.

[thumbnail of Zolyomi Katalin-Szakdolgozat (Motiváció és belső kommunikáció az irodai dolgozók körében).pdf]
Preview
PDF
Zolyomi Katalin-Szakdolgozat (Motiváció és belső kommunikáció az irodai dolgozók körében).pdf

Download (3MB) | Preview
[thumbnail of Nyilatkozat Szakdolgozat státuszáról.pdf] PDF
Nyilatkozat Szakdolgozat státuszáról.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (143kB)

Abstract

A munka az ember önmegvalósításának egyik eszköze, olyan tevékenység, amit az ember belső indíttatásból végez, legalábbis egy ideális világban. Sajnos sokszor a nagy többség csupán azért dolgozik, hogy megéljen, legyen mit egyen, fizesse a számlákat és jövőt biztosítson a gyerekeinek. Ezeknél az embereknél a fizetés a legfontosabb szempont, de ha tovább gondolunk, még sok olyan tényező van, ami motiválhatja azokat az embereket is akik anyagi szemléletűek. Dolgozatom célja, hogy felmérjem, melyek azok a tényezők amelyek motiválják az irodai dolgozókat (szellemi és adminisztratív), valamint milyen szerepet játszik ebben a belső kommunikáció. Dolgozatom azért esett erre a témaválasztásra, mert napjainkban rengeteg probléma merül fel a motiválatlanság miatt (magas fluktuáció, alacsony teljesítmény, cég leértékelése stb.) egyre több cégnél. Az Emberi erőforrás osztálynak nagy fejtörést okoz ez a probléma megoldása. A kutatásommal szeretnék segíteni e probléma kezelésében, azáltal, hogy felmérem melyek azok a tényezők amelyek megtartják és serkentik a motivációt az irodai dolgozók körében. A szekuneder kutatásomban feldolgozom az olvasott irodalmat, diagrammoka elemzek ki és hasonlítok össze. Az elméleti részhez kapcsolodó könyveket elolvasom, weboldalakat átnézem, előzőleg elvégzett kutatásokból keresek információkat és ezek alapján egy összefoglaló elméleti dolgozatot írok a motivációról, belső kommunikációról és arról, hogy egymással milyen kapcsolatban áll a két fogalom. A prímer kutatásom során interjút készítek egy belső kommunikációs dolgozóval, egy HR kompetencia és szervezetfejlesztés csoport vezetőjével valamint egy Termékmérnök menedzserrel,akiktől véleményt kérek, hogy szerintük miben segíthet a belső kommunikáció a dolgozók motiválásának növelésében, valamint hogy ők közvetlenül miben tudnak hozzájárulni ezekhez a tevékenységekhez. Majd egy kérdőív segítségével felmérem azt, hogy az irodai dolgozók mitől érzik magukat motiváltnak. Ezáltal mindkét oldalról megvizsgálom az esetet. A dolgozatom során diagrammokkal és táblázatokkal szeretném szemléltetni a kutatásom eredményeit (kérdőívek, interjúk és meglévő adatok feldolgozása). Végül, pedig megoldást szeretnék találni, hogy minél hatékonyabban a kért motivációforrások teljesüljenek, a dolgozók elégedettek és motiváltak legyenek, hogy hatékonyabban és motiváltabban tudják végezni a mindennapi feladataikat. Valamint felmérni, hogy az elméleti feltevések mennyire relevánsak a gyakorlatban, hogy ténylegesen a belső kommunikáció növelheti-e a dolgozói motiváltságot, hogy azok az elméleti gondolatok, melyeket előzőleg a szakirodalomból felhasználtam, azok mennyire jelennek meg az irodai dolgozók körében.

Institution

Budapest Business University

Kar

Faculty of International Management and Business

Department

Kommunikáció Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Kommunikáció és médiatudomány

Supervisors

[error in script]

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: belső kommunikáció, jutalmazás, Maslow piramis, motiváció, munkakörülmények, teljesítmény értékelés
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2020. Dec. 28. 06:19
Last Modified: 2020. Dec. 28. 06:19
URI: http://dolgozattar.repozitorium.uni-bge.hu/id/eprint/27792

Actions (login required)

View Item View Item