Beszámolási és tervezési rendszer felépítése és működtetése a Ceres Sütőipari Zrt.-nél

Molnár Zoltán (2015) Beszámolási és tervezési rendszer felépítése és működtetése a Ceres Sütőipari Zrt.-nél. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of molnár_zoltán_2015maj_titkos.pdf] PDF
molnár_zoltán_2015maj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2100.

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat a Ceres Sütőipari Zrt. (továbbiakban: Társaság) kontrolling-rendszerét mutatja be a havi és éves riportolás, az éves terv összeállításán és a fedezeti kalkuláció elkészítésén keresztül. Az első rész a Társaság múltját és jelenlegi helyzetét vázolja fel, melyben bemutatásra kerül a Társaság jelenlegi tulajdonosi szerkezete, főbb vevőpartnerei. A második fejezet a Társaság külső és belső környezetével foglalkozik. A Társaság számára a külső környezet a sütőipari piac. Meghatározásra kerül a piac mérete, a piacra történő belépési korlátok sajátosságai, hogy mely vállalatok a Társaság közvetlen versenytársai és mik a piaci kereslet főbb mozgatórugói. A belső környezet a Társaság működési folyamatait takarja az alapanyag beszerzésétől a termék előállításán keresztül annak értékesítéséig, olyan köztes tevékenységekkel, mint a raktározás és a disztribúció. Feltárja a külső és a működésben rejlő kockázatokat, kísérletet tesz a Társaság SWOT-analízisére, és megtérülési csúcsmutatók számításával vizsgálja az elmúlt évek jövedelmezőségét, hatékonyságát. A harmadik fejezet a riportolás során elvégzendő feladatokat, a tervezett és tényleges adatok összevetéséből nyerhető érdemi információkat, az eredményezőséget befolyásoló hatások elemzését írja le. A fejezet részletesebben foglalkozik a Multivýsledovka eredmény-kimutatással, mely tartalma a Penam, a.s. anyavállalat által részletesen szabályozott. A kimutatás a Társaság gazdálkodását két aspektus szerint méri: az elért eredmény és az értékesített tömeg, darab és árbevétel szerint. Ezek tervtől való eltérését részletesen vizsgálja, az egyes eredményre gyakorolt hatásokat külön kiemelve, árbevétel esetében ár- és volumen változás okait fejti ki. A negyedik rész az éves terv elkészítésének folyamatával, időrendjével, az összeállítás alapelveivel foglalkozik. Sorba veszi az egyes résztervek összeállításának lépéseit, illetve bemutatja az egyes résztervek egymásra épülő struktúráját. A fejezet végén a tervhez kapcsolódó szöveges kommentár részleteibe enged betekintést. Az utolsó érdemi fejezet a fedezeti kalkuláció, mint a Társaság menedzsmentje számára a legtöbb, releváns információt szolgáltató kontrolling eszköz kerül bemutatásra. A fedezeti kalkulációt megelőző árkalkuláció a közvetlen és közvetett költségek felosztását jelenti termék szinten. Az árkalkuláció teljes költség metodika szerint készíti a Társaság, azaz minden egyes költséget szétoszt az előállított teljes termékpalettára, meghatározva az egyes termékek fedezeti pontjait. A fedezeti kalkuláció az árkalkulációval meghatározott költségösszetevőket rendeli minden egyes értékesített termékhez, azokat üzem, vevőpartner, termékcsoport szinten összegzi és értékeli. A záró rész a magas közvetett költségek tervezését, leszorítását a nulla-bázisú költségtervezés alkalmazásával látja megoldhatónak, egyúttal több időt hagyva az ilyen típusú költségek részterveinek összeállítására. A fedezeti kalkulációban rejlő lehetőségek kiaknázatlanságára is felhívja a figyelmet. A Társaság belső kommunikációs csatornáinak javításával, finomhangolásával érdemben növelhetővé válna az értékesítés árbevétele, a Társaság által elérhető eredmény növekedne, az anyavállalat által szűkre szabott kereskedelmi és marketing tevékenységét tudatosabban valósíthatná meg.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Menedzsment és Gazdaságinformatikai Intézeti Osztály

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Controlling szakközgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fehér Norbert
NEM RÉSZLETEZETT
gazdasági tanár

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: controlling - kontrolling (tervezési és szervezetirányítási tev.), eredménykimutatás (számviteli beszámoló része), üzleti tervezés - vállalkozástervezés - működési terv, MVZZ, Agrofert, költségszámítás - költségtervezés, Penam, sütőipar, Ceres Sütőipari Zrt. (Győr), Győr, beszámoló , fedezet, fedezeti kalkuláció - fedezetszámítás
Felhasználói azonosító szám (ID): Góczán Judit
Rekord készítés dátuma: 2015. Máj. 26. 12:20
Utolsó módosítás: 2015. Szep. 04. 11:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet