Kontrolling rendszer kialakítása termelő vállalkozásban

Antal Xénia (2021) Kontrolling rendszer kialakítása termelő vállalkozásban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT_Antal Xénia_K9M91S-converted (1).pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT_Antal Xénia_K9M91S-converted (1).pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 13..

Download (982kB)
[thumbnail of aláírt titkosítási kérelem.pdf] PDF
aláírt titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (386kB)
[thumbnail of csatolandó dokumentum (2).pdf] PDF
csatolandó dokumentum (2).pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 13..

Download (247kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom a termelő vállalkozások kontrolling rendszeréről szól általánosságban és cégspecifikusan. A választott szervezet, aminek kontrolling rendszerét bemutatom, az nem más, mint a Schréder Magyarország Zrt.. A választásom azért esett erre a szervezetre, mert diákként itt kezdtem el először pénzügyi területen dolgozni, illetve azóta már főállásban is a cégnél dolgozom. Nagy részben inkább pénzügyi feladatokkal foglalkozom munkaidőm nagy részében, de a kis létszámú (7fő) pénzügyi osztálynak köszönhetően beleláthattam a kontrolling folyamatokba is. Elsődlegesen összefoglalom a szakdolgozatban, hogy milyen egy jó kontrolling rendszer, illetve mik az alapjai, és miért is fontos megfelelően fent tartani azt. A Schréder Magyaroszág Zrt. kontrolling rendszere alapvetően a középkategóriába sorolható a hozzánk hasonló méretű nemzetközi cégekhez viszonyítva. Ebbe a kategóriába sorolásból adódóan rendelkezünk fejlesztésre szoruló területekkel a kontrolling rendszeren belül. A megfelelő kontrolling rendszerhez elengedhetetlen az ok-okozati tények feltárása is, amik a tervezett és tényadatok eltéréséből adódnak. Ez az eltéréselemzés is szerepet kap a szakdolgozatban általánosságban, illetve bemutatásra kerül, hogy hogyan néz ki ez szervezti szinten is egy adott hónapban.  Hibafaktornak említhető a csak utókalkuláción alapú elemzéseink, illetve a vállalaton belül az Excel alapú kimutatások készítése is. A digitalizálás fontossága a szervezet életében jelenleg fontos szerepet tölt be. Szeretnénk bevezetni az automatizált folyamatokat, hogy munkatársaink nagyobb hozzáadott értékű folyamatokat végezhessenek az egyszerű, manuálisak helyett. Illetve ez a folyamat azért is fontos, mert így kevesebb a hibalehetőség, ami nagyobb vevői elégedettséget eredményezne. A folyamat bevezetése folyamatban van, tervezés alatt áll. A döntésnek megalapozottnak kell lennie, hiszen drága. A szakdolgozatban bemutatásra kerül a szervezet gyártási folyamata is. Az alatt a fejezet alatt definiálásra kerülnek a lámpagyártás folyamatai, illetve  az ellenőrzöttség szintje is. Ezen felül meghatározzuk a cég teljesítménymutatóját is.  Ezek mellett pedig a COVID-vírushelyzetben való helytállás is szerepet kap, illetve, hogy a kontrolling rendszerünk ebben az időszakban hogyan állt helyt. Kitérek arra is, hogy milyen extra költségekkel járt ez az időszak számunkra.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Andrejkovics Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Ilyés Csaba István
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: digitalizáció, eltéréselemzés, kontrolling, koronavírus-járvány (COVID-19), termelő vállalkozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 07. 11:28
Utolsó módosítás: 2022. Már. 07. 11:28

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet