A felelősségi központok és azok teljesítménymérése a Schneider Electric controlling rendszerében

Aszalós Gyöngyvér Ágnes (2021) A felelősségi központok és azok teljesítménymérése a Schneider Electric controlling rendszerében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Aszalos_Gyongyver_Agnes_JMBD4A.pdf] PDF
Aszalos_Gyongyver_Agnes_JMBD4A.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 14..

Download (3MB)
[thumbnail of titkositasikerelem.pdf] PDF
titkositasikerelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (28kB)
[thumbnail of BA_O_Aszalos_Gyongyver_Agnes.pdf] PDF
BA_O_Aszalos_Gyongyver_Agnes.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 14..

Download (432kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának a felelősségi központok és teljesítménymérésük szerepét választottam, amelyet a Schneider Electric szervezeti egységeinek felépítésén és azok teljesítménymérési rendszerén keresztül szemléltetem. A dolgozat öt fejezetből áll. A vállalat bemutatását követően a fellelhető szakirodalmak alapján a felelősségi központok definícióját és típusait vizsgálom. A különböző típusok külön-külön is jellemzőik alapján ismertetésre kerülnek. Ezeknek a szervezeti egységeknek a létrehozása a sajátos jellegekből és kritériumokból adódóan a nagyvállalatoknál szükséges. A Shchneider Electricnél a fizikai folyamatokon túl, a pénzügyi folyamatok nyomon követhetőségének érdekében három nagyobb, felelősségi központként funkcionáló egységet hoztak létre. Fontosnak tartottam bemutatni a különböző ügyletek áramlási folyamatait, így részletesen írok arról, hogy miként zajlik ezek között az egységek között bonyolított tranzakciók menete. A cég felépítésének kapcsán áttérek arra, hogy mennyire fontos a teljesítmények vizsgálata ezeknél a szervezeti egységeknél. A controlling általános bemutatása révén kitérek a teljesítménymérés jellegzetességeire és történeti fejlődése kapcsán kiemelem a Balanced Scorecard, valamint a teljesítményprizma teljesítménymérési modelleket. A vállalatnál létrehozott Smart Consolidated Contribution (SCCO) nevű teljesítménymérési eszköz a vállalat belső folyamatainak jövedelmezőségét méri. A technikai felépítésének bemutatását megelőzően kitérek a megvalósításhoz szükséges technikai háttérre, valamint az adatok karbantartásához szükséges adatállományok tartalmaira. Végül ezeknek a részeként kitérek a fontosabb kulcs teljesítményindikátorokra és azok kalkulálásának menetére. Ezt követően egy konkrét - vállalat által forgalmazott - termék eladási adatait tekintve bemutatom a 2021-es adatokat részletesen, majd az összehasonlíthatóság érdekében a 2019, 2020-as adatokat is közlöm. Mindezek után pedig egy – már a vállalat által is felmerült – problémára keresek megoldást, amely hozzájárul az adatok pontosabb közléséhez.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Bán Erika
Külső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
NEM RÉSZLETEZETT
Kresalek Péter
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: balanced scorecard, controlling, felelősségi rendszer, teljesítménymérés, transzferár(ak)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 07. 11:28
Utolsó módosítás: 2022. Már. 07. 11:28

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet