Egy speciális iparág gazdasági és stratégiai elemzése egy nemzetközi vállalkozás keretein belül: Betekintés a nagyformátumú nyomtatás világába

Zvara Evelin (2021) Egy speciális iparág gazdasági és stratégiai elemzése egy nemzetközi vállalkozás keretein belül: Betekintés a nagyformátumú nyomtatás világába. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat - Zvara Evelin.pdf] PDF
Szakdolgozat - Zvara Evelin.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 05..

Download (1MB)
[thumbnail of nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-nyilvanos-bizalmas-2020.pdf] PDF
nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-nyilvanos-bizalmas-2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (84kB)

Absztrakt (kivonat)

Talán nem túlzás az a kijelentés, hogy jelenlegi életünk a digitális világ térhódításában zajlik. Bárhol járunk a világban, a legkülönfélébb reklámokkal és hirdetésekkel találkozhatunk. Legyen szó akár fali plakátokról, vagy éppen a buszmegállókban lévő megvilágított hirdetésekről. Ezek mind a nagyformátumú nyomdaipar termékeiként funkcionálnak. Ebből következik, hogy dolgozatom témája erre, a tapasztalataim alapján ritkán vizsgált, mégis dinamikusan fejlődő iparágra irányul. Egy meghatározott vállalkozás, a TEPEDE Hungária Kft. szemein keresztül vizsgálom meg az ipar sajátos jellemzőit. Egy nemzetközi cégcsoport tagjaként, szeretném bemutatni a cég ügyfélkörét és elemezni azt bizonyos szempontok szerint. Külön kitérek a leányvállalatok kapcsolati hálójának felépítésére, valamint a fő profil bemutatására és a többféle irányban működő kooperációkra. Továbbá, dolgozatom arra a kérdésre is keresi a választ, hogy a megismert adatok és a jelenlegi stratégiaalkotás fényében - milyen hatékonyabb útja lehet a jövőkép kialakításának. Ennek feltárásához a jelenlegi gazdasági és piaci helyzetet is meg kell vizsgálnom-, kitérve a nemzetközi kereskedelem jelenlegi helyzetére - hiszen egy forgalmazó cégcsoport tagjaként az import különleges jelentőséggel bír. Mindemellett, az esetünkben megkerülhetetlen COVID-19 hatásainak jelenlétéről is beszámolok a teljesebb jövőkép kialakítása céljából. Kutatásom eredményeként megállapítottam, hogy a vállalkozás fejlődésre irányuló törekvései kapcsán szem előtt kell tartania az eddig realizált piaci előnyeit úgy, mint a családias, bensőséges légkör, emellett a pandémia hatásaiként keletkező piaci rések-, értem ez alatt többek közt az új alapanyagok megjelenésére irányuló igényt - is pozitív eredményeket hozhatnak az azokat jól kiaknázók számára. A konkrét ipar jövőképével kapcsolatban azt gondolom, hogy a hatások generálta nagy mértékben megnövekedett gyártási, szállítási és egyéb alapanyag költségei indokolttá teszik az európai gyártóegységek kialakulását az iparág számára, így az eddigiként megszokott Európán kívüli anyagbeszerzés átrendeződéseket hozhat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Endrédi Dávid
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Gáspár Tamás
Belső
tudományos főmunkatárs; Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: elemzés, gazdaság, nagyformátumú nyomdaipar, pandémia, stratégia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 08. 09:08
Utolsó módosítás: 2022. Már. 08. 09:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet