A koronavírus és a home office hatásai, és a közöttük lévő kapcsolat az AGC Glass Hungary Kft.-nél

Zsebő Dávid Zoltán (2021) A koronavírus és a home office hatásai, és a közöttük lévő kapcsolat az AGC Glass Hungary Kft.-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat - Zsebő Dávid Zoltán - A koronavírus és a home office hátasai, és a közöttük lévő kapcsolat.pdf] PDF
Szakdolgozat - Zsebő Dávid Zoltán - A koronavírus és a home office hátasai, és a közöttük lévő kapcsolat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Interjú és kérdőív.pdf] PDF
Interjú és kérdőív.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (904kB)
[thumbnail of Zsebő Dávid Zoltán Témavázlat és összefoglalás.pdf] PDF
Zsebő Dávid Zoltán Témavázlat és összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (241kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatomban az alábbi kutatási kérdésre kerestem a választ: Milyen hatásai vannak a koronavírusnak és a home office-nak a vállalatokra, a dolgozókra, és a teljesítményeikre az AGC Glass Hungary Kft.-nél, illetve, hogy milyen erős a kapcsolat a koronavírus és a home office megjelenése között. A kutatásom és a szakirodalom elemzés alapján az alábbi megállapításokra jutottam: A koronavírus hatására az emberek nagy része sokkal jobban odafigyel a higiéniára, a távolságtartásra, ami a megbetegedés elkerülésének érdekében nagyon fontos. Az emberek többségének romlott a hangulata a pandémia alatt. Az egészséges étkezésre és a sportolásra kevésbé figyeltek oda jobban, ennek okai az otthon maradás, illetve a nehéz anyagi helyzetbe kerülés. A home office hatásainak vizsgálata arra enged következtetni, hogy a pozitív tulajdonságai túlmutatnak a negatívokon. Habár az emberek jelentős részének a munkája nem végezhető el teljes mértékben home office-ból, a heti néhány nap volt az a rendszeresség, amit a munkavállalók is szeretnének megtartani a home office-ból a pandémia után. A dolgozók számára a legnagyobb pozitívum egyértelműen az időveszteség csökkenése volt, amit a szakirodalmak is alátámasztottak. Utána következtek a kényelmesebb munkakörnyezet, a szabadság, a költségek csökkenése, és a csökkenő stressz. A negatív hatásoknál egyértelműen az izoláció az, ami a szakirodalomban, illetve a kutatásomban is a legnagyobb hátrányként jelenik meg. Az emberek a koronavírus járvány miatt egyébként is igyekeznek kevesebbszer kimozdulni otthonról, emberek közé menni így, ha még a munkájuk közben is otthon vannak ez egy elszigetelődést eredményezhet, ami nagy hatással van a személyes kapcsolatokra. Ezután következtek a csapatmunka romlása, ami egyébként a vezetők szempontjából volt a legnagyobb negatívum, a túl munka, illetve a fejlődési, tanulási lehetőségek csökkenése.  Mindegyik pozitívum és negatívum megjelenik a szakirodalomban is, illetve a kutatásomban is, így kijelenthetem, hogy ezek azok a hatások, amik a home office-szal kapcsolatba hozhatóak. Egy hatás maradt még, ami megmagyarázza azt a kijelentést, hogy a home office nem való mindenkinek, ez pedig a család-munka egyenlőség. Ez a hatás egyaránt megjelenik a pozitívumoknál is, illetve a negatívumoknál is. Ez jelzi azt, hogy ember függő, hogy ki hogyan tudja menedzselni az életét a home office mellett, vagy hogy ez milyen hatásokkal jár az életére nézve. Így azt a következtetést vontam le, hogy a többségnél a home office pozitív hatásainak nagyobb szerepe van főleg, ha csak heti 1-2 napot dolgoznak otthonról, mint a negatív hatásoknak. A kettő közötti kapcsolat vizsgálásában arra a következtetésre jutottam, hogy a koronavírusnak nagy jelentősége volt a home office-ra, hiszen az emberek többsége a vírus előtt nem, vagy csak ritkán dolgozott otthonról. Ezt támasztja alá a WHO, illetve a kormányok ajánlása is, hogy aki csak teheti dolgozzon otthonról.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gíber Mihály
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Krajcsák Zoltán
Belső
egyetemi docens; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 21. század, home office, koronavírus-járvány (COVID-19), távmunka, teljesítmény
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 08:48
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 08:48

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet