A hazai fenntarthatósági gyakorlatok vizsgálata a rendezvényeken, különös tekintettel az élelmiszerpazarlásra

Zsákai Fanni (2021) A hazai fenntarthatósági gyakorlatok vizsgálata a rendezvényeken, különös tekintettel az élelmiszerpazarlásra. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Zsákai Fanni szakdolgozat.pdf] PDF
Zsákai Fanni szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom központi témája a fenntarthatóság, ezen belül az élelmiszerpazarlás csökkentésének lehetőségei a rendezvények területén. Célom volt a vendéglátásban, azon belül a rendezvények területén feltárni a fenntarthatóságra való lehetőségeket, kipróbált módszerek sikerességét nagyító alá vonni, a további lehetőségeket pedig számba venni. Fókuszba került a megmaradt élelmiszerek felhasználása is. Primer kutatásként a fenntartható rendezvényszervezésen kívül a többletként felmerülő romlandó élelmiszerek kezelése, csökkentésének lehetőségei kerültek a fókuszba neves catering cégek vezetőivel, mélyinterjúk keretein belül, vizsgálva az érvényben lévő szabályozásokat, illetve a koronavírus (COVID-19) hatását is. Ezenkívül egy másik szemszögből is megvizsgáltam a helyzetet, egy környezetbarát eszközöket gyártó cég tulajdonosának tapasztalataira, hasznos észrevételeire helyezve a hangsúlyt. A kutatásom harmadik részét a méréseken alapuló összehasonlítás, a különböző típusú és méretű rendezvények vizsgálata képezte.  Célom tehát a fenntartható rendezvényszervezésben rejlő lehetőségek és kihívások feltárása volt, az ezzel kapcsolatos kutatási kérdéseim pedig megválaszolásra kerültek végül maradéktalanul.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Karakasné Morvay Klára
Belső
főiskolai docens; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: catering, élelmiszerpazarlás, fenntarthatóság, rendezvények, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 22. 08:16
Utolsó módosítás: 2022. Már. 22. 08:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet