Élelmiszeren elhelyezett magyar tanúsító védjegyek vizsgálata a piaci versenyképesség tükrében

Schmidt Adrienn Krisztina (2014) Élelmiszeren elhelyezett magyar tanúsító védjegyek vizsgálata a piaci versenyképesség tükrében. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of ÉLELMISZEREN ELHELYEZETT MAGYAR TANÚSÍTÓ VÉDJEGYEK VIZSGÁLATA A PIACI VERSENYKÉPESSÉG TÜKRÉBEN.docx] Microsoft Word
ÉLELMISZEREN ELHELYEZETT MAGYAR TANÚSÍTÓ VÉDJEGYEK VIZSGÁLATA A PIACI VERSENYKÉPESSÉG TÜKRÉBEN.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (693kB)

Absztrakt (kivonat)

Téma: Tanúsító védjegyek fogyasztásra gyakorolt hatásának vizsgálata az élelmiszerpiacon Szakdolgozatom témájául a magyar, hazai és hazai feldolgozású tanúsító termék védjegyekkel ellátott élelmiszerekhez kapcsolódó fogyasztói viszonyulás vizsgálatát választottam, valamint annak feltérését, hogy ezek a védjegyek mennyiben serkentik a fogyasztást. Előfeltevés: Munkám során két alaptézist kívántam bizonyítani: egyrészt azt, hogy a magyar védjegy felfogható marketing eszközként, hatékony reklámot biztosítva egyes termékcsoportoknak, ösztönözve azok fogyasztását. Másrészről pedig azt, hogy a fogyasztók nincsenek tudatában annak, hogy pontosan milyen termékek, mely feltételek teljesítése mellett nyerhetik el ezt a címet. Emellett azt is előrevetítettem, hogy döntésük hátterében inkább állnak ideológiai nézetek, érzelmi szempontok, mintsem teljes mértékben racionálisnak nevezhető fogyasztói magatartás. Nem feltétlenül a jobb minőséget keresik, és nem biztos, hogy a kedvező ár-érték arányt tartják szem előtt e termékek választásakor. Bizonyítás: A vonatkozó szakirodalmi munkák áttekintése után előfeltevéseim bizonyítására kvantitatív kutatás keretében standard kérdőíves felmérést végeztem 2014 novemberének első felében. A 95 fős minta kiválasztásánál fő szempont volt, hogy 18 év felett több korcsoport és kereseti kategória is reprezentálva legyen Végkövetkeztetés: A felmérés azt az eredményt hozta, hogy a fogyasztók majdnem felénél előnyt jelent, ha az élelmiszeren látja a magyar, hazai vagy hazai feldolgozású tanúsító termék védjegyet. A megkérdezettek szerint a vizsgált három védjegy a minőség garanciája. A kutatás váratlan eredményt hozott a védjegyek tartalmi hátterének ismertségével kapcsolatban. Az előfeltevést megcáfolva, a válaszadók közel kétharmada tisztában van azzal, hogy az egyes védjegyek milyen tartalmi követelményeknek kell, hogy eleget tegyenek. A másik hipotézis azonban bizonyítást nyert, mely szerint magyar termékek választásánál a fogyasztók fő szempontja a hazai gazdaság termelőinek támogatása. Magyar élelmiszer választásakor a minőségnél is fontosabb tényező számukra a tudatos értékválasztás, mely a hazai gazdaság élénkítésének szándékán keresztül valósul meg. A vizsgált tanúsító védjegyek a keresletre pozitív hatást gyakorolnak, ám a nem egységes védjegyrendszer és a földrajzi árujelzők kavalkádja megnehezíti a fogyasztók orientálódását.

Magyar cím

Élelmiszeren elhelyezett magyar tanúsító védjegyek vizsgálata a piaci versenyképesség tükrében

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és Marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Totth Gedeon
NEM RÉSZLETEZETT
Kereskedelem és Marketing Intézet vezetője, főiskolai tanár

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Piackutatás, Védjegy, Élelmiszer, Versenyképesség, Fogyasztói magatartás
Felhasználói azonosító szám (ID): Turányi Nóra
Rekord készítés dátuma: 2015. Már. 05. 12:15
Utolsó módosítás: 2015. Dec. 01. 15:35

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet